Božinović komentirao produljenje epidemioloških mjera i širenje uporabe COVID potvrda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je nakon primopredaje 15 vatrogasnih vozila sufinanciranih sredstvima EU fondova u Zagrebu komentirao aktualnu epidemiološku situaciju, piše Večernji.hr.

– Zahvalan sam svim našim vatrogascima na svemu što čine ovo ljeto, ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje. Iako nemamo velike kapacitete i nismo među velikim nacijama, dobro smo organizirani da i u takvim uvjetima koji su zatekli Mediteran možemo pomoći drugima – kazao je Božinović na početku konferencije. 

Komentirajući navode korištenja COVID potvrda u Hrvatskoj na isti način na koji se koriste i u Francuskoj, ministar je kazao kako je stožer već komunicirao da se one mogu koristiti i šire.

– Već danas ih koristimo za neke događaje i okupljanja za koja smatramo da je nužno, tako da su danas već u široj uporabi kod nas. Hoćemo li ih ekstenzivno koristiti, o tome nismo donijeli odluku, vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija. Sve naše odluke su prije svega motivirane time da budu precizan odgovor na konkretan izazov – kazao je. 

– COVID potvrde već pametno koristimo. Neke zemlje napravile su ozbiljna znanstvena istraživanja – u Izraelu su objavili da 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno. Mi se možemo izvući iz ove krize samo ako se oslanjamo na znanost. Neki su rekli da se klimatske promjene ne događaju, hajde neka sad netko to kaže Grcima i Turcima. Sličan obrazac vrijedi i za cijepljenje – kazao je Božinović na konferenciji. 

Najskloniji smo tome da se produlje epidemiološke mjere, kazao je ministar.

– Rastu nam brojevi, imamo blagi porast hospitalizacija i moramo sve učiniti kako bismo to zaustavili. Svake paušalne procjene uopće ne želim komentirati. Svaki stožer odredio je kapacitete za smještaj turista koji eventualno budu pozitivni na COVID. Mi smo sigurno jedna od država koja transparentno komunicira s građanima i izvan države. Imali smo konferencije svaki dan, zadnju smo održali prije nekih desetak dana, vjerojatno ćemo opet razgovarati o situaciji idući petak – govori.  

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content