CRNA STATISTIKA U posljednjih mjesec dana četiri osobe poginule na prometnicama Virovitičko-podravske županije

U ponedjeljak, 2. kolovoza oko 17.30 sati na državnoj cesti u Suhopolju dogodila se najteža prometna nesreća na području Virovitičko-podravske županije u proteklih pet godina, u kojoj su dvije putnice, medicinska sestra i pacijentica, u vozilu Hitne medicinske pomoći zadobile teške tjelesne ozlijede od kojih su ubrzo preminule u Općoj bolnici Virovitica. Vozač vozila Hitne je teško ozlijeđen s ozljedama opasnima po život, a liječnica u svojstvu putnika je lako ozlijeđena, izvijestila je PU virovitičko-podravska.

Do prometne nesreće je došlo uslijed nepropisnog skretanja vozača osobnog automobila kojemu je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 1.16 g/kg.

– Događanjem ove prometne nesreće je čak sedam sudionika u prometu smrtno stradalo na prometnicama Virovitičko-podravske županije od početka ove godine, a najteže stanje je upravo u posljednjih mjesec dana u kojemu su poginule četiri osobe, odnosno tri u posljednjih tjedan dana. Poginule osobe su bile tri vozača osobnih automobila, dva putnika u osobnom automobilu i po jedan vozač bicikla i motocikla, različite životne dobi, od 19-godišnjeg mladog vozača do 72-godišnjeg vozača bicikla – kažu iz policije.

Polovica od šest prometnih nesreća s poginulima se dogodila srijedom, četiri prometne nesreće su se dogodile između 17 i 19 sati, dok se prema vrsti i uzrocima se radilo o različitim prometnim nesrećama. Kod dva počinitelja je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, kaže policijska statistika. 

– Od početka godine su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali 46 prometnih nesreća, od kojih tri u proteklih pet dana, a osim vozača iz prometne nesreće u Suhopolju koncentracija alkohola od visokih 2.59 g/kg je utvrđena i kod 25-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je upravljajući vozilom neprilagođenom brzinom sletio u Pitomači u četvrtak u ranim jutarnjim satima, te mladog vozača koji je također upravljajući vozilom neprilagođenom brzinom i s utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu od 1.71 g/kg sletio s ceste jučer oko 3 sata kod kružnog toka na križanju Ulice S. Radića i A. Mihanovića u Virovitici – kažu iz PU virovitičko-podravske.

Tijekom proteklog vikenda 30 sudionika u prometu je zatečeno kako upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje, od kojih 20 u izvanrednoj akciji provedenoj u petak, 30. srpnja od 16 do 24 sata zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu.

Utjecaj alkohola kod četiri sudionika u prometu je utvrđen i tijekom ponedjeljka, od kojih su tri utvrđene koncentracije bile veće od 1.5 g/kg.

– Kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća, a posebno ovako teških prometnih nesreća upućuje se apel svim sudionicima u prometu NE SJEDAJTE ZA UPRAVLJAČ VOZILA POD UTJECAJEM ALKOHOLA! Pozivaju se svi sudionici u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, posebno onih koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno da nikako ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, brzinu kretanja vozila osim prometnim znakovima i prometnim pravilima prilagode i uvjetima na cesti, svakako koriste sigurnosni pojas, i vozač i svi putnici u vozilu, a dijete propisano prevoze u dječjoj sjedalici, te ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom. Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu policijski službenici će u predstojećem periodu pojačanim nadzorom prometa i preventivnim aktivnostima pokušati djelovati u cilju zaustavljanja ovako nepovoljnog trenda – naglašavaju iz policije. 

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content