Danas se obilježava Dan srednjeg djeteta: Evo zašto su posebni

Često se govori o najstarijem ili najmlađem djetetu u obitelji, dok je srednje uvijek zapostavljeno. Svake godine 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan srednjeg djeteta pa je Index popisao nekoliko fascinantnih činjenica koje ih čine posebnima.

1. Imaju svoj dan

Kao što smo spomenuli, 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan srednjeg djeteta. To je prava prilika da proslavite svoju ulogu u obitelji i tortu ravnopravno podijelite sa starijom i mlađom braćom i sestrama.

2. Izumiru

U sedamdesetima je većina kućanstava imala četvero i više djece, navodi New York Magazine. Danas, dvije trećine žena imaju samo jedno ili dvoje. To znači da će srednje dijete uskoro postati prava rijetkost jer će većina obitelji imati samo dvoje ili jedno dijete.

3. Postoji sindrom srednjeg djeteta

Sindrom srednjeg djeteta nije izmišljena stvar, on je stvaran. Taj pojam je prvi upotrijebio austrijski psiholog Alfred Adler početkom 20. stoljeća. Naime, srednje dijete u obitelji često se osjeća zanemareno ili manje voljeno u odnosu na svoju braću ili sestre. Srednje dijete može osjećati da je zarobljeno između bebe i najstarijeg i mudrijeg brata ili sestre.

4. Potpuno se razlikuju od starijeg brata ili sestre

Drugorođenče će tražiti ulogu koja je potpuno suprotna onoj koju ima prvorođenče u obitelji, tvrdi dr. Kevin Leman, autor knjige The Birth Order. 

5. Zaduženi su za održavanje mira u obitelji

Nije sve loše kad su u pitanju stereotipi koji se tiču srednjeg djeteta. Adler i drugi suvremeni psiholozi vjeruju da im to što su srednja djeca pomaže razviti vještine poput diplomacije, otpornosti i neovisnosti. Adler je također smatrao da se zbog nedostatka roditeljske pažnje srednja djeca vjerojatnije bore protiv nepravde.

6. Podcijenjeni su

Zbog navedenog, neki stručnjaci vjeruju da su srednja djeca sposobna rješavati velike probleme. 

– Oni uspješnije od bilo kojeg drugog djeteta u obitelji utječu na promjene u svijetu. Ono što je u sredini je uvijek podcijenjeno – kazala je psihologinja Catherine Salmon za New York Magazine. 

7. Sve popularne TV obitelji imaju srednje dijete

Lisa Simpson (Simpsonovi), Alex Dunphy (Moderna obitelj), Darlene Conner (Roseanne), Stephanie Tanner (Puna kuća), Malcolm Wilkerson (Malcolm u sredini), imena su likova koji su u poznatim televizijskim serijama srednja djeca. 

Proslavite svoju jedinstvenost jer lako sklapate prijateljstva, znate čuvati tajne, znate prihvatiti situaciju, a ne pokušavate je kontrolirati, uzor ste svom mlađem bratu ili sestri, neovisniji ste od ostale djece u obitelji, timski ste igrač i odličan bračni partner.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content