DVD Otrovanec svečano proslavilo 90 godina rada: Dugi niz godina na usluzi su i pomoći mještanima

Dobrovoljno vatrogasno društvo Otrovanec jučer (nedjelja) je svečano proslavilo 90. godina osnutka i humanitarnog rada. Na svečanom obilježavanju prisustvovala su sva Dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine Pitomače te iz susjednih mjesta i susjedne Koprivničko-križevačke županije.

Proslava je započela u ranim jutarnjim satima budnicom, a kasnije mimohodom vatrogasaca kroz selo te odlaskom na svetu misu. Nakon svete mise održana je pokazna vježba, a mještani su mogli vidjeti kako vatrogasci spašavaju unesrećenu osobu iz vozila te gase požar na vozilu. Vatrogasno vozilo koje je vatrogasnom društvu stiglo u svibnju i garaža koja je uz pomoć Općine Pitomača izgrađena upravo za to vozilo, jučer je bilo i blagoslovljeno. Blagoslov vozila i garaže predvodio je vlč. Siniša Preiner.

20210822_122603

U sklopu proslave održana je i svečana sjednica kojoj je, između ostalih, nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus. Prvo se nazočnima obratio predsjednik društva Mihael Ingola, a izvješće o radu društva podnio je zapovjednik David Tržić.

Nazočnima se je obratio i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić koji je istaknuo kako je ponosan na Društvo. 

– Čestitam vam od srca vaš 90-i rođendan i stvarno sam sretan i ponosan da DVD Otrovanec svake godine ide naprijed. Za 80-i rođendan smo govorili o pomaku razvoja vatrogastva na području općine Pitomače i moram reći da u ono vrijeme kada smo došli na vlast izdvajalo se iz proračuna oko 120 tisuća kuna, ove godine smo za vatrogastvo izdvojili preko milijun kuna. Izgradili smo tri garaže u Otrovancu, Kladarama i Pitomači, a tu su također i vozila koje je zapovjednica Mateja Fras Venus pomogla da se dobiju i dovezu. Posao i župana i načelnika je da probaju što više osigurati novca u proračunima da mogu pomoći vama vatrogascima, vama divnim ljudima koji dajete sebe i svoje slobodno vrijeme za pomoć drugima, onima kojima je to najpotrebnije. Od srca vam svima hvala i mi smo tu da stvaramo što bolje uvijete da vi možete što bolje pomoći svom prvom susjedu. Hvala vam i u ime općine Pitomače i u moje osobno ime. Nadam se da nećemo imati ni jednog požara, nego da imamo što više ovakvih zabava, sreće i veselja  – rekao je načelnik Grgačić te još jednom čestitao DVD-u Otrovanec na stvarnim pomacima u zadnjih deset godina.

IMG_0163

Također je, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, društvu čestitao na 90 godina nesebičnog i humanog rada.

– Lijepo je vidjeti kako vas krasi sloga i zajedništvo i na tome vam puno hvala. Hvala vam na vašem nesebičnom radu i trudu, jer vi ste prvi kada treba spašavali ljudsku imovinu ili ljudske živote, bez obzira bilo to po noći li po danu, po kiši, suncu, oluji… Otrovanec živi vatrogastvo, vjerujem da ovdje nema kuće u kojoj nema vatrogasca. Dobrovoljna vatrogasna društva su oduvijek bila društva koja okupljaju ljude, a vidim da se kod vas posebno vodi briga o mladima i na tome vam puno hvala. Virovitičko-podravska županija će i nadalje uz suradnju s Općinom Pitomača biti pomoć i podrška u vašim nastojanjima kako bi ovo Društvo bilo još bolje – naglasio je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG_0147

Zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus također je čestitala DVD-u Otrovanec te istaknula kako je sretna što ovaj DVD vode mladi ljudi.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dio ove priče i ovog razvoja DVD-a Otrovanec na čelu s ovim mladim rukovodstvom. Gospodin Mirko i Hanzir su u određenom ključnom trenutku razvoja dobrovoljnog vatrogasnog društva svoje rukovodstvo prepustili mladim ljudima. I upravo zbog toga, zbog njihove odluke u određenom trenutku, DVD Otrovanec slovi kao jedno od najjačih i najrazvijenijih vatrogasnih društava na području Virovitičko-podravske županije. Netko je prije mene rekao da selo u kojem funkcionira dobrovoljno vatrogasno društvo i vatrogastvo, funkcionira i na svim drugim područjima, tako je i ovdje u Otrovancu tako što je vidljiva ta sinergija između svih udruga i svih ostalih segmenata. Čestitam ovom mladim rukovodstvu predsjedniku i zapovjedniku i nadam se da će nastaviti raditi na pomlađivanju i mladom rukovodstvu ovog DVD-a – rekla je zapovjednica Fras Venus te još jednom čestitala 90. rođendan te se zahvalila svima koji su kroz povijest doprinijeli dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

IMG_0154

Također na kraju svečane sjednice dodijeljena su vatrogasna odličja i priznanja u ime Vatrogasne zajednice općine Pitomača. Vatrogasna Spomenica za 10. godina dugogodišnjeg aktivnog rada u vatrogastvu dobijeljena je Eleni Tudić, Dariji Rakitničan, Andrijani Grlica, Katarini Lovrenčec, Veroniki Kakša, Luki Pavlekoviću, Martinu Šimuniji, Mihaelu Kaleniku, Kristijanu Šimuniji i Mihaelu Ingola. A za 20. godina dugogodišnjeg aktivnog rada u vatrogastvu Vatrogasna Spomenica je dodijeljena je Krunoslavu Tudiću.

Brončane medalje za poseban doprinos i razvoj vatrogastva dobili su: Dario Rakitničan, Goran Pintar, Mihael Ingola, Marijan Kukućka, Mario Makvić, a brončana vatrogasna Plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama uručena je Ivanu Benčaku.

U ime Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Vatrogasnu Spomenicu za 30. godina dugogodišnjeg rada  je dobio Ivan Ladušić-Hanzir, a Srebrna vatrogasna Plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama uručena je Davidu Tržiću. Te se posthumno dodijelila srebrna vatrogasna medalja Miroslavu Kosu.

U ime DVD-a Otrovanec podijeljene su zahvalnice sponzorima i prijateljima društva, a uručene su: KL Protektion, PAN-IN, Obrt Duga, Lovrenčec gradnja, TIM d.o.o, Željku Tudiću, Tanji Gašparec Giba, Dariju Sesvečanu, Siniši Preinaru, Stjepanu Venusu, Zdravku Frasu, Josipu Nemetu, Mateji Fras Venus i Željku Grgačiću. Osim toga posebne Plakete dodijeljene su: Općini Pitomača, Vatrogasnoj zajednici općine Pitomača, Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content