U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemoracijom na lokalitetu Mrtvi jarak koji se nalazi u šumi kraj sela Bukova na području općine Suhopolje, danas (ponedjeljak) je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Virovitičko-podravskoj županiji. Molitvu za žrtve predvodio je Nikola Ćapin, đakon u mirovini.

Na tom mjestu nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubljen je velik broj nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. Seljaci su ovaj jarak, u kojem se nalazi izvor s kojeg su nosili vodu, zvali Duboki jarak. Domaći suradnici organiziranih ubojstava hrvatskih zarobljenika izabrali su ga kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Ovamo je dovedeno više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani. Nakon ovih događaja seljaci su prestali koristiti vodu s izvora u ovom jarku i nazvali ga “Mrtvački”, ili “Mrtvi jarak”.

IMG_0306

Na spomen obilježju, izaslanstva su položila vijence i zapalila lampione. Počast stradalima odalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora, odnosno saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković; izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem, njegovim zamjenikom Marijom Klementom, a na komemorativnom skupu je bio i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović; izaslanstvo Policijske uprave VPŽ s načelnikom Sinišom Kneževićem; izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovom zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac te predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss. Vijenac je položio, te zapalio svijeću i gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, te izaslanstvo Grada Slatine u kojem je bio zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić. Izaslanstvo Općine Suhopolje predvodio je načelnik Siniša Horvat i predsjednica Općinskog vijeća Zorica Hegedušić, a uz njih bili su i načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić i načelnik Općine Špišić Bukovica – Hrvoje Miler.

Počast stradalima odala su i izaslanstva Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Suhopolje, Mladež HDZ-a Suhopolje, predstavnici mnogobrojnih udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije kao i općine Suhopolje…

IMG_0385

O značaju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, posebice vezano uz Hrvatsku, govorio je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

-I ove godine se prisjećamo tih žrtava totalitarnog komunističkog režima, odnosno partizanskih jedinica kojima je striktno Josip Broz Tito naredio da se obračunaju s takozvanom bandom. Među ovim žrtvama su i civili koji su zajedno s razoružanim vojnicima također stradali i stoga je najteže reći da nitko nikada nije tražio i nikada nitko nije odgovarao za ove zločine. Svjedočanstva postoje, želimo da sljedeće generacije koje dolaze također budu upoznate s ovim činom i s istinom i zato se svake godine ovdje u Mrtvom jarku prisjećamo tih brojnih žrtava – između ostaloga, rekao je Josip Đakić.

IMG_0372

Počast žrtvama odao je i načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat iskazavši žaljenje za brojne žrtve.

-Europska svijest je upravo 23. kolovoza izabrala za Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Mi nažalost imamo tu nesreću da na području općine Suhopolje postoje brojna stratišta od kojih je najveće upravo Mrtvi jarak. Nedužni civili i vojnici svojim su životima platili odmazdu, a mi zbog tog nečovječnog čina i činjenice da do današnjeg dana nisu poznati krivci, ovim krikom pokušavamo sakriti od zaborava javnosti taj strašan i monstruozan zločin koji se dogodio na ovom području – naglasio je načelnik Siniša Horvat.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content