Hrvatski BDP porastao 16.1 posto u drugom kvartalu

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 16.1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke, piše Index.

DZS danas je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 16.1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dosad rekordni rast BDP-a od 7.2 posto bio je zabilježen u drugom tromjesečju 1997. godine.

Rast u drugom tromjesečju na godišnjoj razini prvi je nakon četiri tromjesečja uzastopnog pada zbog koronakrize.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti posljedica je, među ostalim, niske baze, budući da je u drugom tromjesečju lani zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 i posljedičnog zatvaranja gospodarstva zabilježen rekordan pad BDP-a od 14.4 posto na godišnjoj razini. Na razini cijele 2020., pak, gospodarski pad iznosio je 8 posto.

Rast gospodarstva u drugom kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nakon pada u prethodnom kvartalu za 0.3 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 40.9 posto na godišnjoj razini.

Pritom je izvoz roba porastao 35.2 posto, a usluga 56.3 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 30.3 posto na godišnjoj razini.

Pritom je uvoz roba porastao za 30.5 posto, dok je uvoz usluga skočio 28.9 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 18.3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rats iznosio 4.6 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za 4 posto na godišnjoj razini.

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 16,1 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini palo za 0.2 posto.

Usporedbe radi, prema posljednjim podacima Eurostata, u drugom tromjesečju 2021. godine rast sezonski prilagođenog BDP-a u EU iznosio je 13.2 posto na godišnjoj razini, a 1.9 posto na kvartalnoj razini.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content