IN MEMORIAM Iznenada preminuo dugogodišnji gimnazijski profesor Miroslav Novosel

Dugogodišnji profesor povijesti i sociologije u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića Miroslav Novosel preminuo je iznenada u 68. godini. Vijest je to koja je ražalostila njegove brojne učenike, kolege i prijatelje s kojima je podizao nove generacije mladih tijekom svog radnog vijeka, kao i sve poznanike.

Rođen je 1954. godine u Virovitici. Završio je studij sociologije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a više od pola stoljeća proveo je u zgradi Gimnazije, najprije kao učenik, a potom i kao profesor.

Tijekom radnog vijeka predavao je niz društvenih predmeta, a najviše vremena proveo je predavajući sociologiju i povijest. Među učenicima je poznat kao vrstan i zanimljiv predavač koji je svojom energijom uspio održavati učeničku pozornost tijekom cijelog sata.

Kao sociolog tijekom radnog vijeka u dva je navrata provodio opsežna istraživanja o korištenju opijata među mladima, a iz sociologijske perspektive sudjelovao je i u raspravi o položaju i značenju obitelji u suvremenom društvu. Kao povjesničar posvetio se istraživanju lokalne povijesti. O tim temama držao je predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, objavljivao stručne radove i priloge u zbornicima i časopisima, bio recenzent za pomoćni priručnik za 4.r osnovne škole te povijesnu knjigu prof. dr. Ivana Balte.

Tijekom radnog vijeka bio je mentor učenicima čiji su rezultati često završavali na državnoj razini natjecanja iz povijesti (u znanju i istraživačkim radovima).

Nakon bogatog radnog iskustva u zasluženu mirovinu odlazi kao iznimno cijenjen među učenicima i kolegama zbog svoje svestranosti i širokog općeg znanja koje je rado s njima dijelio.

Iskrena sućut obitelji i svim ožalošćenima. Počivao u miru.

(www.icv.hr, Gimnazija P.P. Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content