INFORMATIVKA O novoj školskoj godini govore nam Martina Bunić i Alen Bjelica, pročelnici županijskih i gradskih Upravnih odjela za obrazovanje

- PROMO -

U ponedjeljak, 6. rujna, počinje nova školska godina kada će neki po prvi puta sjesti u školske klupe i postati učenici. Početku nove školske godine netko se raduje, netko od njega strepi, no jedno je sigurno – pripreme roditelja su u punom jeku kako bi njihovi školarci bili spremni za nova iskustva i znanja. Također, veliku pomoć roditeljima, kao i samim učenicima i ove godine pruža Virovitičko-podravska županija, kao i Grad Virovitica te druge jedinice lokalne samouprave. Za koga su osigurani udžbenici i radni materijali, kako je organiziran prijevoz učenika, što je s prehranom najpotrebitijih učenika te jednosmjenskim radom i cjelodnevnim boravkom, kao i druge novosti vezane uz školstvo na području županije, u emisiji Informativka otkrili su nam Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije i Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

Županijska pročelnica Martina Bunić:

Koliko se prvašića ove godine upisalo u školu na području Virovitičko-podravske županije, a koliko ih je bilo lani? Koliko ukupno ove godine osnovne škole na području županije imaju učenika?

Prošle godine smo imali oko 680 učenika prvih razreda osnovne škole, a ove godine smo na 624 učenika u prvim razredima osnovnih škola na području Virovitičko-podravske županije. Što se tiče sveukupnog broja učenika u osnovnim školama na području Virovitičko-podravske županije, prošle godine ih je bilo oko 5.860, ove godine smo na 5.720 učenika, što je pad od oko 140 učenika. Svake godine bilježimo pad od stotinjak učenika, ali tješi nas činjenica da je na području Virovitičko-podravske županije u pripremi otvaranje 11 novih dječjih vrtića. Popunjenost vrtića je dobra, čak se traži i mjesto više pa vidimo da će se u budućnosti broj učenika povećavati jer sva ta djeca će biti učenici naših osnovnih škola. Isto tako, mi kao županija kada predajemo zahtjev za suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kada pripremamo izgradnju neke nove škole, moramo napraviti procjenu za četverogodišnje razdoblje i za sad je situacija dosta povoljna. Vidi se povećanje broja učenika u budućnosti pa se nadamo da će tako i ostati te da će svi ti učenici sa svojim obiteljima ostati živjeti na području naše županije.

U svim osnovnim školama kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija na klupama prvašića naći će udžbenici koje sufinancira država, a svoju pomoć i podršku dat će i Županija i to kroz sufinanciranje radnih materijala i likovnih kutija. Kako dakle županija pomaže roditeljima đaka?

Mi ćemo ove godine u potpunosti sufinancirati likovne kutije i radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola, učenike prvih razreda osnovnih škola kojima je je osnivač Virovitičko-podravska županija. To je 423 učenika. Prošle godine imali smo sufinanciranje radnih materijala za sve učenike od 1. do 8. razreda, sufinancirali smo zajedno s jedinicama lokalne samouprave. Budući da ove godine imamo jako puno projekata za mehanizam za oporavak koji ćemo prijaviti na javni natječaj, moramo financirati dokumentaciju, iznosi su veliki i morali smo financirati samo prve razrede jer nismo si mogli priuštiti financiranje svih učenika od 1. do 8. razreda.

Zahvaljujem svim načelnicima i gradonačelnicima na području Virovitičko-podravske županije koji su izašli u susret i u svojim proračunima osigurali sufinanciranje radnih materijala za sve učenike viših razreda. Tako će većina jedinica lokalne samouprave sufinancirati radne materijale za učenike viših razreda. Mi smo izdvojili oko 160 tisuća kuna za sada, za likovne kutije, koje se već dijele po školama, izdvojeno je 78 tisuća kuna, a procijenjena vrijednost radnih bilježnica je oko 85 tisuća kuna. To nabavljaju škole, a mi ćemo im potom po zahtjevu financirati sredstva koja su izdvojili za radne bilježnice učenika.

Županija je ove godine osigurala i pomoćnike u nastavi te besplatan obrok za najpotrebitije učenike?

Tako je. Javni poziv za izbor pomoćnika u nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola s teškoćama u razvoju, a čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija te u Katoličkoj osnovnoj školi raspisala je i Virovitičko-podravska županija. Osobe srednje četverogodišnje stručne spreme, prvostupnici i magistri struke odgojno-obrazovnog usmjerenja, točnije njih 44, mogu se javiti na Javni poziv. Važno je istaknuti i da će pravo prednosti ostvariti kandidati koji su već bili zaposleni kao pomoćnici u nastavi u školskoj godini 2020./2021. ukoliko su uredno ispunjavali ugovorne obveze, kao i kandidati koji su prošli postupak selekcije i edukacije. S odabranim pomoćnicima bit će sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme. Izvori financiranja su Europski socijalni fond, proračunska sredstva osnivača i lutrijska sredstva. A što se tiče besplatne prehrane učenika, prijavljen je projekt „Žličica 4“, znači četvrta školska godina za redom za oko 1500 učenika kojima će se osigurati besplatna prehrana u 14 naših osnovnih škola kojima smo osnivač. Vrijednost je oko 850 tisuća kuna. Bez obzira prošao projekt ili ne, učenici će imati besplatnu prehranu, a mi ćemo ravnateljima retroaktivno doznačiti sredstva.

Što je s prijevozom učenika, je li osiguran i kako će biti organiziran s obzirom na epidemiološke mjere?

Trenutno je u postupku ugovaranje prijevoznika za prijevoz učenika osnovnih škola. Osnivač je dužan sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju osigurati prijevoz učenicima osnovnih škola nižih razreda ako im je mjesto stanovanja udaljeno od škole više od 3 kilometra, a za učenike viših razreda ako je udaljeno 5 kilometara i više. Dakle mi sada trenutno dogovaramo prijevoznika, a sa školama dogovaramo relacije koje će biti potrebne da se učenici dovezu u matičnu školu. Što se tiče epidemioloških mjera i dalje su na snazi stare epidemiološke mjere. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zasad imamo informacije da će mjere ostati iste, ali, naravno, pratimo stanje iz dana u dan. To znači udaljenost među učenicima, maske u autobusima, dodatni autobusi, ali i dodatni troškovi. Nažalost osnivača jer imamo duple autobuse koji voze učenike i tako si povećavamo mjesečne troškove za prijevoz učenika osnovnih škola, ali nekako se neprestano nadamo da će svemu ovome doći kraj pa da ćemo sva ta sredstva moći uložiti u škole i u funkcioniranje odgoja i obrazovanja.

U posljednjih deset godina na području županije izgrađeno je više od 30 škola i to s ciljem da se omogući jednosmjenski rad, kao i cjelodnevni boravak u svakoj školi. Gdje smo sada po tom pitanju?

Cilj je kroz sljedećih desetak godina da sve škole idu na jednosmjenski rad i cjelodnevnu nastavu. Mi smo u desetak godina od ukupno 75 školskih objekata nad kojima imamo osnivačka prava, 48 novo izgradili ili obnovili. Tu je 8 srednjih škola, učenički dom, 14 matičnih škola i 52 područne škole. Trenutačno pripremamo veliku projektnu dokumentaciju za izgradnju škola u iznosu od gotovo 250 milijuna kuna koju do kraja ove godine moramo pripremiti. Znači tu su nove osnovne i srednje škole, sportske dvorane… Puno je posla i naravno da to nije samo tako prebaciti škole na jednosmjensku cjelodnevnu nastavu, ali tako ćemo pripremiti barem jedan dio priče da imamo za budućnost spremno funkcioniranje osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava.

Koje nas još novosti očekuju u novoj školskoj godini?

Još nismo otvorili, ali evo nadamo se da ćemo uskoro otvoriti Područnu školu Kladare koja je sada u izgradnji. Planirani rok završetka je u veljači 2022. godine. Međutim, škola će biti ranije završena pa nadamo se čak i do kraja ove godine. Trenutačno smo u postupku ugovaranja izvođača za izgradnju područne škole Vukosavljevica, gdje je procijenjena vrijednost oko 4 milijuna kuna. Išli smo na rekonstrukciju škole, ali smo imali male probleme na gradilištu pa smo morali krenuti u izgradnju nove školske zgrade. Ta škola pripada Osnovnoj školi August Cesarec Špišić Bukovica. Što se tiče novih projekata jako ih je puno.

U Pitomači druga Osnovna škola i sportska dvorana, dobili smo suglasnost Ministarstva, projektna dokumentacija se priprema. Zatim izgradnja Područne škole Kladare, Područne škole Vukosavljevica, Virovitica, revidiramo dokumentaciju za izgradnju Učeničkog doma, kao i troškovnik za izgradnju Industrijsko-obrtničke škole Virovitica za koju imamo i građevinsku dozvolu. Pripremamo dokumentaciju za nadogradnju Industrijsko-obrtničke škole Slatina, pripremili smo dokumentaciju za izgradnju sportske dvorane u Ćeralijama, to je područna škola koja ima najveći broj učenika od svih područnih škola te se borimo da ima i jednu malu sportsku dvoranu s obzirom da su na brdskom području i da su teško dostupni svim drugim okolnim dijelovima.

Pripremamo sportsku dvoranu u Novoj Bukovici jer je to jedina matična škola koja nema sportsku dvoranu, te će im se tako osloboditi prostor učionice u kojoj se sad održava tjelesna i zdravstvena. Dvorana će biti dvodijelna budući da su načelnik općine i župan pokazali volju i želju da sufinanciraju rashode i sve što je potrebno da dvorana bude veća i da bude na korištenje svim žiteljima općine Nova Bukovica. U Orahovici pripremamo izgradnju nove Osnove škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica. To je jedina osnovna škola koja je u istom prostoru sa srednjom školom i upravo kako bi smo stvorili uvijete za budućnost, dobili smo suglasnost za izgradnju nove osnovne škole. Ukupna vrijednost svih tih projekata je oko 250 milijuna kuna.

Je li ove godine koja škola zatvorena, odnosno ostala bez učenika zbog manjka djece?

Područna škola Hum ima mali broj učenika, ali evo borimo se da ostane. Sve što zatvaramo je privremeno. Pokušavamo područne škole ne zatvoriti u potpunosti pa se nadamo da će i u budućnosti tako ostati. Roditelji ponekad ne žele da njihovo dijete bude jedino u razredu, ali imamo novo izgrađene školske objekte i mislim da zapravo je i privilegija biti jedini učenik u razredu i imati svojeg učitelja. Kada to dijete dođe u predmetnu nastavu, gdje će biti od 5. do 8. razreda u matičnoj školi, tamo će se socijalizirati te imati svoje prijatelje i sve što je zapravo potrebno u odgoju i obrazovanju i odrastanju svakog učenika.

Gradski pročelnik Alen Bjelica:

U svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Virovitica za učenike od 1. do 4. razreda i ove godine osigurani su udžbenici kao i besplatni radni materijali. Hoće li dočekati učenike na njihovim klupama?

Grad Virovitica jedan je od gradova pionira koji nabavlja udžbenike i radne materijale od 2015. godine, prije nego ih je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nabavljalo. Ove godine će radne materijale dobiti učenici od 1. do 4. razreda sukladno provedbi javne nabave. Nadamo se da će u prvom tjednu svi učenici dobiti svoje radne materijale i udžbenike. Na službenim stranicama škola su popisi roditeljima koji još nisu upućeni, onoga što će učenici dobiti i što moraju sami kupiti.

Također, tu je i projekt produženi boravak s kojim se nastavlja. Kako će to biti organizirano s obzirom na epidemiološke mjere?

Svaki mjesec imamo minimalno jedan sastanak s ravnateljima, tako smo imali i neki dan i dogovor je, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i naputke koje dobivamo iz Ministarstva, da će produženi boravak biti organiziran za sve učenike prvih razreda, kao i prošle godine, a nadamo se, prema najavama ministra, da će se određene skupine moći miješati tako da bi uključili i učenike drugih razreda, a ako ostane mjesta trećih i četvrtih. Grad Virovitica je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji sufinancira dnevni boravak sa 60 posto ekonomske cijene, a roditelji s 40 posto. To ispadne oko 600 napram 400 kuna mjesečno. Roditelji pozdravljaju tu ideju. S obzirom da se gospodarstvo na području grada širi, dosta roditelja radi prvu i drugu smjenu te se nadamo se da smo pomogli roditeljima i djeci jer nemaju svi bake i djedove. Nadamo se da ćemo proširivati kapacitete ako bude potrebno.

Što je s prijevozom učenika?

Prema trenutnim napucima ministarstva dosada smo, otkad je epidemija, osigurali dodatni prijevoz za pojedine linije jer je bilo dozvoljeno maksimalno 25 učenika u autobusu. Za Milanovac dva dodatna autobusa i jedan za Podgorje i Sv. Đurađ. Tu se radi o dodatnom trošku koji nam je poskupio prijevoz sa oko 1,5 milijuna kuna na više od 2,2 milijuna kuna. No, dok je ovakva situacija učenici će imati osiguran besplatan prijevoz, bez obzira koliko autobusa moramo osigurati.

Naravno, tu je i projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. U kojoj je fazi projekt?

Projekt prehrane je u 5. fazi, što ne znači da mi to nismo i prije osiguravali dok nije bilo na razini Hrvatske. Ove godine imamo na dvije škole 285 učenika, vrijednost projekta je 264 tisuće kuna koje smo dobili od Ministarstva.

Hoće li učenici kojima su potrebni pomoćnici u nastavi ove godine također dobiti tu značajnu pomoć?

Pomoćnika će svakako biti. Proteklih godina smo bili u četverogodišnjem programu pa smo već u srpnju raspisali natječaj, educirali i obavili liječničke preglede te su pomoćnici od prvog dana išli s učenicima u razred. Ove godine smo malo kasnije dobili rješenje, tako da se nadamo da će do kraja prvog tjedna nastave pomoćnici biti u razredima. U utorak, 31. kolovoza, objavili smo Javni poziv za 37 osoba, odnosno pomoćnika u nastavi, koji će proći edukaciju, a s 31 osobom bit će sklopljen ugovor o radu. Sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta osigurao je Grad Virovitica u suradnji s Razvojnom agencijom VTA.

Prošireni su kapaciteti vrtića, kako su se oni odrazili na potrebe i što je s poslijepodnevnom smjenom u vrtiću Cvrčak?

U protekli nekoliko godina smo uložili puno u adaptaciju, sanaciju i energetsku obnovu naših objekata. Inače ulažemo redovito, ali sada smo ih uspjeli energetski obnoviti. Radi se o Osnovnoj školi Vladimira Nazora i zgradama Dječjeg vrtića Cvrčak 2, 3 i 4, a zgrada 5 je nova, otvorili smo vrtić u Svetom Đurađu te smo proširili postojeće kapacitete za 32 djece. U staroj zgradi COOR-a smo uredili dodatni kapacitet za 3 nove skupine, što je oko 60 djece. Time smo u periodu od godinu i pol povećali kapacitet vrtića za oko 100 djece. Nadam se da smo zadovoljili potrebe. Imali smo 194 prijave te je upisano 150 djece. Svi upisani su djeca roditelja koji su oboje zaposleni ili djeca samohranih roditelja. Nastavljamo i s projektom poslijepodnevnog rada, za koji još nismo dobili pomoć od države, ali je potreban roditeljima koji rade u 2. smjeni pa će Grad ovo razdoblje sam financirati. No, moram napomenuti da dijete ne može biti u vrtiću duže od 10 sati.

U planu je izgradnja novih škola i vrtića. Što možemo očekivati?

Grad Virovitica već je dobio suglasnost za izgradnju 3. osnovne škole koja će se nalaziti na području bivše vojarne. Vrijednost investicije je oko 80 milijuna kuna, a u novoj školi će biti 24 odgojne, odnosno obrazovne skupine za učenike od 1. do 8. razreda, kao i dvodijelna školska sportska dvorana. U planu je i izgradnja još jednog vrtića kapaciteta do 250 djece kako bi, također prema smjernicama Ministarstva, došli na optimalnih 80 posto kapaciteta sve rođene djece na području grada. Imamo projekciju za idućih 7 godina da će 1050 djece trenutno rođenih na području grada ulaziti u sustav obrazovanja i sukladno tome smo na izradi projekata do 31. prosinca kako bi dobili građevinske dozvole i investicije.

Imamo i građevinsku dozvolu za izgradnju nove glazbene škole s malim amfiteatrom i glazbenom dvoranom, koja bi se trebala nalaziti kod virovitičkog kazališta. Imamo oko 450 djece koja svakodnevno prolaze kroz tu školu i nemamo kapaciteta. Cilj je da ta škola postane umjetnička škola pa moramo i te preduvjete ostvariti. Nadamo se da ćemo glazbenu školu moći prijaviti za sredstva Nacionalnog programa oporavka te da ćemo uspjeti ostvariti planove i omogućiti djeci od vrtića, osnovne i glazbene škole dostupnije obrazovanje u svim segmentima.

(www.icv.hr, žđl)

Povezane vijesti

Skip to content