IZ MIKEŠKOG KUTA Predstavljena zbirka kolumni Dražena Bunjevca, virovitičkog Bere

Od pape Franje i “Nejmara”, preko komaraca, Marinove, izložbi, radija, nogometnog prvenstva do čišćenja ulica i promišljanja o ženskom keckanju – sve te teme našle su svoje mjesto u zbirci kolumni “Iz mikeškog kuta”, autora Dražena Bunjevca – Bere, koja je sinoć (ponedjeljak) u okviru Rokova 2021. predstavljena publici u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Knjiga koja je inače objavljena 2019. godine, u povodu 120 godina novinstva u Virovitici donosi osamdesetak objavljenih kolumni, koje su u Virovitičkom listu izlazile od 2015. do 2018. godine te dvadesetak neobjavljenih. Nakladnik je Ogranak matice hrvatske u Virovitici, a sunakladnik Informativni centar Virovitica.

Ravnatelj Knjižnice Robert Fritz u uvodnoj je riječi pozdravio okupljene i govoreći o knjizi najavio kako će u suradnji knjižnice, škola i ICV-a u skorašnoj budućnosti biti pokrenuta inicijativa da se mikeški govor, u suradnji sa svim stručnim i zainteresiranim društvima, medijima i školama, održi živim i aktualnim.  Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin pohvalio je knjigu kao zapis vremena koje prolazi i koje svjedoči promjenama u Virovitici, zahvalivši svim Mikešima u gradu koji se brinu za važne inicijative, poput obnove mostova u gradu…

– Zahvaljujući njihovim uspomenama i suradnji, mi Virovitici vraćamo ono što je nekad imala i izgubila, a čini važan dio naše povijesti. Pozivam vas sve, koji imate mogućnosti i vremena, da bilježite stvari koje su vam važne, a tiču se našeg grada, kako se neke stvari nikad ne bi zaboravile – rekao je gradonačelnik, koji je u promociji uživao sa svojim suradnicima.

Kolumne je za potrebe knjige izabrao prof. Ivan Zelenbrz koji je publici u kratkim crtama objasnio važnost mikeškog jezika, problematiku njegova definiranja i korištenja u 21. stoljeću. Podsjetio je na kozerije Iveša Pisarovića sa Suvare, glumca Tomislava Terzića i emisije “Mikeš i Prco”, koji su do sada sačuvali, njegovali i promovirali mikeški jezik u svom vremenu. 

– Kolumne objavljene u knjizi zapravo donose kronologiju zbivanja u našem gradu, tijekom cijele godine pa su česte teme susreti s ljudima, kulturna i druga zbivanja, sportski sadržaj…Naš Mikeš, Bera, nastoji to sve prikazati na svoj način, iz svog kuta. To je zanimljivo, aktualno, a svjestan sam koliko je autor imao ‘muka’ zbog izbora riječi. Ako mogu, sugestirao bih samo da se u narednima autor još više pozabavi pitanjima stare Virovitice, užih virovitičkih tema na tjednoj bazi, kako bi ta kronika svakodnevnice bila još bolja – potaknuo je prof. Ivan Zelenbrz “Beru”.

Mikeša ne bi bilo lako zamisliti bez konkretne vizualizacije, a ovaj starosjedioc polako mijenja svoj izgled, transformira se iz starijeg gospodina sa šeširom na glavi, povećim obimom struka i štapom u ruci u svoju mlađu verziju, bližu današnjem vremenu. Taj muškarac je aktualan, mladolik, znatiželjan, kritičan, humorističan i nadasve – poznat, a njegov vizualni identitet utjelovljuje na papiru naš domaći ilustrator Roko Idžojtić. Uz to što je ilustrirao knjigu “Iz mikeškog kuta”, Roko već gotovo dvadeset godina u Virovitičkom listu stripovski kroz Roka progovara o aktualnim zbivanjima u Virovitici, lokalnim temama i zanimacijama.

-Iako “Roko” u Virovitičkom listu izlazi već dugi niz godina, ta dva lika koja komentiraju sve i donose svoj stav o svemu, zapravo nemaju imena. To je samo po sebi dovoljno zanimljivo, ali ne i najvažnije. Ono što sam tim likovima želio postići je ta univerzalnost tema s kojom se mogu svi poistovjetiti. Sam početak je bio užasno zahtjevan, definirati same likove koji će kasnije postati trajan projekt – rekao je Roko.

Sam autor istaknuo je kako se u njegovoj obitelji mikeški divani od djetinjstva, da se ručak jeo u podne, kad se slušao Terzić i njegov Mikeš. Danas žali, kaže, što prije trideset godina nije krenuo s inicijativom i zapisima, kad je bilo puno više živućih Mikeša u gradu, od kojih je mogao sakupiti još više blaga iz ove lokalne jezične riznice i sačuvati ga za budućnost.

-Iz mog šora, tamo, kod Bikane, ostalo je još samo par starosjedioca, ljudi dolaze i odlaze i gledam kako se neke stvari gube, a za tim žalim. Danas, dok nastaje moj Bera i zapisi iz mikeškog kuta, moram zahvaliti svim svojim informatorima, društvu iz hladovine kod pijace i autobusnog kolodvora, koji mi redovno kažu sve novosti, koji pretresaju sve što se događa u gradu i okolici – simpatično je objasnio autor na kraju predstavljanja, tijekom kojeg je, zajedno s profesorom Zelenbrzom, odgovarao na pitanja publike i potpisivao knjige koje su svi nazočni dobili na poklon. (www.icv.hr) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content