Josipu Striji Zahvalnica za djelatnost knjižničarstva i obrazovanja: Knjižnicu iz prostora s knjigama pretvorio u mjesto razvoja kompetencija i učenje kroz igru

Od lektire koja se čita i prezentira jezikom i stilom 21. stoljeća, preko baza podataka i novih tehnologija koje omogućuju usavršavanje struke, do virtualnog svijeta korisnih informacija – na svemu tome profesionalni trag ostavio je školski knjižničar i stručni suradnik mentor Josip Strija koji radi u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica. Ovaj svestrani knjižničar, pravi primjer cjeloživotnog učenja i trajnog ulaganja u nove spoznaje dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice za djelatnost knjižničarstva i obrazovanja.

– Biti nagrađen ili pohvaljen za svoj rad je uvijek motivirajuće i uvijek je više nego dobar poticaj za nastavak rada, a istovremeno potvrda da je ono što radite prepoznato i šire od onog uskog kruga vaše stručne zajednice te da ste na dobrom putu nastavka svoje profesionalne karijere. Priznanje Grada Virovitice upravo tako i shvaćam – kao poticaj za daljnji, a vjerujem i uspješniji rad te kao korak naprijed u svojoj karijeri stručnog suradnika školskog knjižničara u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica i na njemu zahvaljujem predlagateljima i Gradu Virovitici- komentirao je nagradu Josip Strija, skromni i vrijedni knjižničar, doktorand na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Iz njegove impresivne biografije može se iščitati kako je dugi niz godina na čelu raznih vijeća i udruga školskih knjižničara, kao i mentor u Centru izvrsnosti za medijsku pismenost VPŽ te u Radnoj skupini za provođenje Cjelovite kurikularne reforme…

POKRENUO DVIJE MREŽNE STRANICE

Oni koji ga poznaju kažu kako gotovo svakog mjeseca pomiče vlastite ljestvice, ostajući pritom samozatajan i skroman, kolega na kojeg u svemu uvijek mogu računati – od pitanja vezanih uz webinare i različite baze podataka do savjeta za kreativniji pristup nastavi koji će povezati s trenutno dostupnom tehnologijom. U vrijeme korone bio je važna podrška kolegama budući da je svojim znanjem i iskustvom pomagao i pri korištenju alata i rada na daljinu s učenicima.

To je vrijeme iskoristio i za dvije mrežne stranice koje je pokrenuo pod nazivom „Ostajem doma!“ (skup izvora za provođenje slobodnoga vremena) i Virtualni svijet korisnih informacija, u čijim su sadržajima uživali i knjižničari, nastavnici i profesori, učenici i građani diljem Hrvatske. A jedan od najvećih projekata koji je pokrenuo prošle godine je projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara pod nazivom „Lektira na mreži“. U njemu sudjeluje 446 učenika iz 37 škola u Republici Hrvatskoj, koji su sa svojih 99 mentora izradili čak 297 različitih kreativnih uradaka. Projekt je imao za cilj potaknuti nove metode rada, razviti kreativnost, originalnost i kritičko razmišljanje.

Od prostorije s knjigama ovaj kreativan stručnjak napravio je u svom profesionalnom radu mjesto razvoja kompetencija i učenja kroz igru, poručuju njegovi kolege. Grad Virovitica prepoznao je kvalitetu J. Strije i odlučio njegov rad nagraditi Zahvalnicom.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content