PETO IZDANJE ALEJE SLIKOVNICA I ove godine od prvog dana brojni znatiželjni mališani uživaju u novom, nesvakidašnjem svijetu

U sklopu proslave Dana općine Suhopolje i blagdana Velike Gospe, udruga KrEdA, u suradnji s Općinom Suhopolje te suhopoljskom Općinskom knjižnicom i čitaonicom Matija Gubec i ove je godine organizirala Aleju slikovnica koja je proslavila mali jubilej, petu godišnjicu održavanja.

Prekrasan ambijent u parku ispred samog Dvorca grofa Jankovića bilo je pravo mjesto za održavanje ove manifestacije. Još su se jednom potrudili članovi Udruge i pripremili pravi mali bajkoviti svijet za dječake i djevojčice koji nisu skrivali oduševljenje. Bilo je za svakoga po nešto, osamljeni kutak za one koji vole čitati u miru, mali prostor za presvlačenje u kojem su se mališani mogli maskirati, prostor za odmor i okrijepu, ali, ono što je najbolje od svega, bilo je i više nego dovoljno prostora za igru i druženje. 

IMG_7025-Custom

– Ono što želimo postići našom Alejom slikovnica je približiti djeci i mladima knjige i slikovnice. Mobiteli, kompjuteri i ostale digitalne stvari u današnje vrijeme su dostupni i zanimljivi svima, tako i nama, ali jedan ovakav sadržaj također kod najmlađih pobudi interes. Može se pronaći za svakoga po nešto, imamo kutak za presvlačenje gdje se djeca mogu maskirati, kutak za osamljivanje, za one koji vole čitati u miru, a i cijeli ovaj mali dio ispred Dvorca uređen je kako bi se u njemu svatko osjećao ugodno – započela je naš razgovor Natalija Kožić Lukačević, predsjednica suhopoljske Kulturne udruge Kreativa, Edukativa, Aktiva.

Mališani koje smo ondje zatekli s veseljem su sudjelovali u čitanju, pažljivo su slušali svaku novu priču, a na kraju je za njih organizirano malo natjecanje. Naime, svatko od njih dobio je priliku izraziti svoju kreativnost jednim crtežom, a za tri najbolja pojedinca bile su osigurane vrijedne nagrade. Što se tiče serijala priča, predstavio nam ga je jedan od autora, Alen Bjelica. Otkrio nam je koliko se zapravo radilo na projektu te nam je približio dva glavna lika, Bibija i Lunu.

IMG_7000-Custom

– Kada bi malo predstavili knjigu, spomenuli bi Bibija, veselog  i zaigranog lutak koji živi u slikovnici i ne poznaje vanjski svijet, a koji je vrlo znatiželjan i postavlja mnoštvo pitanja. Ponekad je zbunjen i zapanjen mnoštvom novih informacija koje saznaje o svijetu oko sebe, a često zna biti i uplašen stvarima koje vidi, čuje ili sazna, pa se povlači i brani. S druge strane imamo Lunu, pametnu i zaigranu djevojčicu koja svakog dana poslije škole dolazi u knjižnicu čitati o svim stvarima koje ju zanimaju. Veoma je znatiželjna i rado uči nove stvari. Unatoč tome što većinu vremena provodi s “nosom u knjigama”, nije povučena niti sramežljiva, već se lako sprijatelji i pronađe zajedničke interese. Ima puno prijatelja s kojima voli provoditi vrijeme u igri i dječjim avanturama, posebice vani u parku ili dvorištu- ukratko je predstavio knjigu i dodao.

– Serijal ”Bibi-Lutak pitalica”, čiji smo autori Denis Špegelj i moja malenkost sastoji se od igrano lutkarske animirane serije u 12 nastavaka, 17 songova, te 12 slikovnica i bojanki uz popratni sadržaj za djecu. Otkrivati nećemo previše, to ćemo prepustiti mališanima i neka zajedno s našim likovima otkrivaju brojne zanimljivosti. Cijeli projekt koji smo jučer predstavili nastajao je tri godine, od brojnih sudionika koje smo imali svakako bi volio izdvojiti ilustratoricu Anu Brabec, a uz Denisa i mene, autori stihova su i Nina Peručić te Filip Jurčić iz Zadra- istaknuo je Alen Bjelica.

IMG 7007 Custom

Ovu izuzetno zanimljivu manifestaciju svi zainteresirani mogu posjetiti još danas i sutra od 17 do 21 sat, a kako su naglasili iz Udruge, pokazalo se odličnim kad djeca imaju slobodnog vremena. To je slučaj i ovog puta, tako da će biti dovoljno vremena za druženje i uživanje s prijateljima i obitelji, naravno, u jednom bajkovitom okruženju.

– Za svaki od dana pripremili smo nešto drugo. Jučer smo tako, zajedno s autorom predstavili slikovnicu Bibi, danas ćemo imati kombinaciju čitanja i meditacije, dok će se ovogodišnje izdanje Aleje slikovnica završiti predstavljanjem priče Mateje Jurković o životinjicama u našem parku, a svi se skupa nadamo kako će se njezina priča uskoro pretvoriti i u jednu lijepo slikovnicu. Pozivamo ovom prilikom sve zainteresirane mališane i njihove roditelje da nam se pridruže u našem parku i uživaju zajedno s nama- zaključila je Natalija.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content