Proslava Velike Gospe u aljmaškom svetištu: Na nedjeljnoj svetkovini očekuju se tisuće vjernika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta

Trodnevnom duhovnom pripravom u aljmaškom Svetištu Gospe od utočišta započinje program proslave Velike Gospe u najpoznatijem slavonskom marijanskom prošteništu. Kako se na nedjeljnoj svetkovini (15. kolovoza) očekuje tisuće vjernika koji će i ove godine doći u Aljmaš, a organizatori pozivaju na izbjegavanje gužvi i poštivanje epidemioloških mjera.

-Vjernici iz cijelog svijeta i svih krajeva Hrvatske dolaze ovdje hodočastiti Gospi. To je već 317 godina da se ovdje Bog slavi, a Gospa časti, jedino izuzevši onih sedam godina kada smo bili prognani s naših ognjišta – rekao je župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta Ante Markić na jučerašnjoj (srijeda) konferenciji za novinare.

-Svaki hodočasnik mora imati masku i voditi računa o mjerama zaštite. Organizirana je i služba redara koji će paziti da se poštuju mjere, dezinficiraju ruke, održava čistoća sanitarnih čvorova i sve ostalo. Bit će osigurane i dvije cisterne pitke vode – istaknuo je koordinator organizacije hodočašća Darko Barjaktarević.

Veći broj hodočasnika očekuje se na cestama jer će mnogi krenuti biciklima ili automobilima, pa se preporuča raniji polazak kako bi se izbjegle gužve.

– Poseban poziv bismo uputili hodočasnicima, pješacima koji će na put krenuti noću. Obavezno je imati na sebi prsluk ili bilo kakav izvor svjetlosti, svjetleću odjeću ili obuću kako bi bili vidljivi – naglasio je načelnik Postaje prometne policije Osijek Vitomir Lučić.

U nastavku donosimo program proslave Velike Gospe:

TRODNEVNICA, 11. kolovoza, 12. i 13. kolovoza:

-Sveta misa u 18 sati, a iza mise euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.

Trodnevnicu vodi Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta u Taboru.

Uoči Velike Gospe, subota, 14. kolovoza

-U 17,30 sati pobožnost Križnog puta na “Kalvariji”

-U 19 sati sveta misa koju predvodi fra Ivan Matić

-U 20 sati euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje

-U 21 sat kreće procesija sa svijećama do kapelice “Na Lipi”: Prigodna Marijanska pobožnost

Velika Gospa, nedjelja, 15. kolovoza

-Svete mise su: 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati

-Sveta misa u 12 sati je za stradalnike Domovinskog rata

-Sveta misa u 18 sati je za mlade bračne parove i njihovu djecu (blagoslov male djece)

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content