Recept za tjesteninu koji ćete obožavati: Brzo, jednostavno i sa sastojcima koje uvijek imate kod kuće

Tjestenina carbonara jedno je od onih klasika koji svi obožavaju, no ako tradicionalni recept želite učiniti malo zdravijim, dodajte mu tikvice i uživajte u svakom zalogaju.

Brzo, jednostavno, sa sastojcima koje gotovo uvijek imamo kod kuće i prije svega tako ukusno – tjestenina carbonara vrlo je rado viđeno jelo na stolu. Sada klasičnom receptu dodajemo malo ‘zelenih’ i zdravih sastojaka te uz tikvice i svježi bosiljak ovo jelo dobiva svoju zdraviju varijantu. Uz uobičajeno jedno jaje doda je i ekstra žumanjak koji umaku daje savršenu kremastu teksturu i božanstven okus, piše Tportal.

Potrebni sastojci:
30 ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, zdrobljena
120 g pancete, narezane na kockice
2 velike ili 3 male tikvice, oko pola kilograma
Sol i svježe mljeveni papar
1 jaje plus jedan žumanjak
30 g naribanog sira Pecorino Romano, plus još malo za posluživanje
¼ žličice sitno naribane korice limuna
220 g tjestenine, špageti ili linguine
Sitno nasjeckani listići svježeg bosiljka

Postupak:
U velikoj tavici zagrijte ulje pa popržite češnjak i pancetu na umjereno jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući, sve dok pancete ne postane hrskava, oko 5 minuta. Dodajte tikvice, posolite te sve zajedno kuhajte uz povremeno miješanje, oko 10 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte žumanjak, jaje, limunovu koricu i naribani sir. Začinite s prstohvatom soli i nekoliko zrnaca papra. Špagete skuhajte u velikoj loncu, u posoljenoj vodi tako da budu al dente (otprilike jednu minutu kraće od vremena kuhanja navedenog na pakiranju). Kuhanu tjesteninu dobro ocijedite, a jednu šalicu vode od kuhanja tjestenine odvojite i sačuvajte za malo kasnije.

U smjesu s jajima, sirom i koricom limuna polako dodajte oko 30 ml vode od kuhanja tjestenine, a zatim u tavicu s pancetom dodajte su smjesu te kuhanu tjesteninu. Kuhajte na umjereno jakoj vatri, dobro miješajući, po potrebi dodajući još vode. Umak bi trebao biti svilenkast i gust. Nakon toga tavicu maknite s vatre i umiješajte bosilja te začiniti po želji. Poslužite s još malo naribanog sira po vrhu. 

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content