Slavku Švraki Zahvalnica za razvoj pčelarstva: Njihov med i pčelarski proizvodi danas su na policama ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe

Virovitičanin Slavko Švraka za svoj predan rad ove je godine dobio Zahvalnicu Grada Virovitice za razvoj pčelarstva. Osim svog dugogodišnjeg predanog rada u ovoj grani poljoprivrede, Slavko Švraka je već nekoliko godina i vodeći pčelar u Hrvatskoj. Zbog odlaska u mirovinu vođenje OPG-a predao je svojoj kćerki Jasni, a on je savjetnik i glavni voditelj proizvodnje. Inače, u sektoru pčelarstva na svom OPG-u imaju zaposleno 10 djelatnika koji brinu o 2600 košnica te o 18 šlepa i dvije prikolice koje služe za seljenje. Osim toga, tu su i dva vučna vozila koja mogu na sve terene selidbe.

– Selidba pčela neophodna je za dobro pčelarstvo, posebice unazad nekoliko godina kada su loše vremenske prilike u proljeće učinile svoje. Posljednje tri godine općenito su vrlo teške za sve pčelare. Ovu ćemo godinu sigurno pamtiti kao najtežu i bit ću sretan ako samo pokrijemo troškove – rekao nam je Slavko Švraka, čiji je med zahvaljujući njegovom zalaganju, ali i zalaganju njegovih djelatnika i rodbine danas na policama trgovina ne samo diljem Hrvatske, već i Europe.

Med od kestena, bagrema, amorfe, vrijeska, metvice, šumski, lipe, livade, kestena poznati su svima, a tu su i razne medne prerađevine poput matične mliječi, cvjetnog praha, propolisa i ostalog. Osim na policama trgovina i u raznim „slatkim“ industrijama poput Kraša i Koestlina, njegove proizvode možete pronaći i u ugostiteljskim objektima, u teglama ili kao sladila u vrećicama.

– Med i sve od meda odlično je za zdravlje i dugovječnost – sa smiješkom je rekao Slavko, koji je već odavno prošao 70, a izgleda barem 20 godina mlađe.

MANJAK SAJMOVA DODATAN PROBLEM

– I moj otac se bavio pčelarstvom, doživio je 100 godina, tako da mi je drago da sam i ja nastavio s tradicijom. Još mi je draže što su se pčelarstvom nastavila baviti moja djeca i unuci, a naravno i zet Željko Vrbos koji je poznati pčelar, ujedno i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Svi oni su mi od izuzetne pomoći. Pčelarstvo je lijepo, ali i zahtjevno, posebno u godinama poput ove kada su se mnogi pčelari zabrinuli za svoju egzistenciju. Ne smijemo zaboraviti ni COVID-19 koji je znatno utjecao na prodaju meda i pčelinjih proizvoda.

Iz objektivnih razloga nije bilo mnogih sajmova koji su pčelarima neophodni za plasman proizvoda – rekao nam je ovaj poznati pčelar, sretan zbog svog posla, ali i što je njegovo zalaganje prepoznao i Grad Virovitica koji mu je dodijelio zahvalnicu za razvoj pčelarstva.
– Velika hvala Gradu Virovitici koji je uvijek, kao i Virovitičko-podravska županija, bio na našoj strani, nas pčelara. Nadamo se da će taj dobar primjer suradnje primijeniti i Republika Hrvatska te da će i nama pčelarima biti lakše – zaključuje Slavko Švraka. (www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content