Stižu rezultati analize antitijela: Na jesen treća doza cjepiva za starije i bolesne?

Analiza antitijela starijih osoba koje su među prvima, od kraja prosinca i tijekom siječnja, cijepljene protiv COVID-19 pokazat će treba li se i u Hrvatskoj krenuti s trećom dozom.

– Radio sam malo istraživanje i nadam se prvim rezultatima analize ovaj tjedan. Hoće li se krenuti s trećom dozom za starije, ovisi o rezultatima i o tome kako će po pitanju treće doze postupiti druge zemlje – rekao nam je epidemiolog dr. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Zarazilo ih se 22 od 600

Dr. Kolarić je krenuo s istraživanjem uzoraka antitijela korisnika iz zagrebačkog doma za starije nakon što se tamo ponovno pojavila zaraza. U domu na Trešnjevci, naime, zarazila su se 22 od ukupno 600 korisnika. Šestero je završilo u bolnici, dvoje od njih nije cijepljeno.

– Petero korisnika je hospitalizirano, dok je dvanaest s blagim simptomima ili bez simptoma, dobre kliničke slike. Od nove pojave zaraze preminulo je dvoje korisnika – kazala nam je jučer Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

– U 11 domova za starije osobe koji su u nadležnosti Grada Zagreba unatoč visokoj procijepljenosti korisnika (91%) i djelatnika (66%) došlo je do pojave zaraze COVID-19 jedino u Domu za starije osobe Trešnjevka na lokaciji Trg Slavoljuba Penkale 1 – dodala je R. Galić.

Upravo je u tom domu, ali u objektu na drugoj lokaciji, cijepljena prva osoba, umirovljenica Branka Aničić koja nije među oboljelima.

Imunološki odgovor slabi s biološkim starenjem i slučajevi neuspjeha cijepljenja događaju se češće upravo kod starijih osoba te kod osoba oslabljene imunosti. Kako nam je objasnio imunolog prof. Zlatko Trobonjača, koncentracija antitijela postupno se gubi, u prosjeku desetak mjeseci nakon preboljenja biva prepolovljena, a nakon cijepljenja također se postupno smanjuje, iako ne tako brzo.

– Kako postupno gubite antitijela, a izloženi ste većoj koncentraciji virusa, može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira, ako je prebolio, ili inficira iako je cijepljen – opisao je prof. Trobonjača razvoj postojanosti antitijela koji upućuje na treću dozu cjepiva, ali prvenstveno što se tiče imunokompromitiranih osoba. Kod zdrave bi populacije trebalo pričekati cjepivo za delta-soj i primijeniti ga ako se epidemija nastavi širiti.

24,4% svjetske populacije

A virus se širi, štoviše, zbog golemog broja necijepljenih ima prostora za mutiranje pa se već govori i o delta-plus varijanti. Premda je Svjetska zdravstvena organizacija stava kako se s trećom dozom ne bi trebalo ići dok se cijepljenjem ne obuhvati veći dio svjetske populacije – trenutačno je na svijetu potpuno cijepljeno 24,4% populacije, sve više zemalja uvodi i treću dozu, mahom za starije i imunokompromitirane osobe. Već su krenuli u Izraelu, Srbiji, kreću i u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, u kanadskom Ontariju, Velikoj Britaniji i UAE-u.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content