U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba „Umjetničko nasljeđe Bjelobrdske kulture“

U okviru Rokova u petak u Gradskom muzeju Virovitica, gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je arheološku izložbu „Umjetničko nasljeđe bjelobrdske kulture: Zvonimirovo – Veliko Polje i Suhopolje – Kliškovac“.

Radi se o srednjovjekovnoj arheološkoj kulturi koja se na području međurječja Drave, Save i Dunava manifestirala od 9. do 13. stoljeća, a nazvana je po arheološkom lokalitetu, groblju Bijelom Brdu kraj Osijeka. Prepoznatljivost ove kulture je prije svega u grobljima s inhumacijskim ukopima u redove, a predmeti materijalne kulture poput nakita, keramike, oružja, oruđa i novca imali su važnu ulogu u obredu pokapanja.

Izložba je nastala inicijativom njezine autorice, arheologinje Gradskog muzeja Virovitica Sanje Baškarad uz podršku stručnih suradnika: akademika Željka Tomičića, dr. sc. Marka Dizdara, dr. sc. Siniše Krznara i dr. sc. Željke Bedić, koji su svojim dugogodišnjim iskustvom i radom na lokalitetima Zvonimirovo – Veliko Polje i Suhopolje – Kliškovac, odnosno na području srednjovjekovne arheologije dali doprinos te bili velika podrška u organizaciji ove izložbe.

– Ova izložba je nastala kao podsjetnik na materijalno i kulturno bogatstvo srednjovjekovlja te kao poticaj na veća, posebice arheološka istraživanja tog razdoblja. Posebnu pozornost arheologa za proučavanje osobitosti bjelobrdske kulture privukla su nalazišta srednjovjekovnih inhumacijskih groblja na redove unutar Virovitičko-podravske županije kako zbog svog položaja na granici Hrvatske i susjedne Mađarske, tako i zbog neistraženosti tog dijela europskog srednjovjekovlja od 10. do 13. stoljeća – rekla je tom prigodom Sanja Baškarad.

U ime Gradskog muzeja Virovitica uvodnu riječ kao i zahvalu svima koji su doprinijeli otvaranju izložbe dala je ravnateljica muzeja Mihaela Kulej, a u ime Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin koji je pri tom istaknuo veliko zadovoljstvo da je otvorenje ove hvalevrijedne izložbe upravo povodom Dana Grada.

– O prošlosti Virovitice i cijelog ovog kraja premalo znamo, a ova i slične izložbe doprinijet će da saznamo više o životu naših predaka, njihovim navikama, običajima, svetkovinama, općenito o kulturi nekadašnjih naroda u našim krajevima. Grad Virovitica je stajao i ubuduće će stajati rame uz rame sa svima onima koji imaju namjeru realizirati slične projekte na našim prostorima – rekao je na otvaranju izložbe gradonačelnik Ivica Kirin. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content