Video o ljubavi Petra Preradovića i Pavice de Ponte ugledao svjetlo dana

blank

Pučko otvoreno učilište Dom na žalu u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića kroz lipanj ostvarilo je realizaciju projekta „4. Dani Petra Preradovića“. U Malom Lukoranu na otoku Ugljanu snimljen je promo video koji predstavlja Petra Preradovića, njegov život i djelovanje u Zadru i u Malom Lukoranu.

Ujedno, prati se životni tijek te ljubavna priča Petra i Pavice, njegove prve supruge čija je obitelj posjedovala ljetnikovac u Malom Lukoranu u kojemu je pjesnik napisao prvu nacionalnu budnicu ”Zora puca, bit će dana”.

– Inicijalni program ovogodišnjih Preradovićevih dana izmijenjen je zbog epidemije izazvane koronavirusom s obzirom na to da je prvotno uključivao velik broj sudionika u zatvorenom prostoru. Stoga smo se odlučili na jedan oblik digitalizacije projekta koji ove godine primjenjujemo prvi put, i to u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, pjesnikovog rodnog kraja – pojašnjava Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu.

Nakon dvomjesečne montaže, promotivni video ”Preradović i Pavica” ugledao je svjetlo dana.

Likove Pavice i Petra utjelovili su mladi glumci Mihaela Bastalić i Karlo Kučanda, scenarij je napisala Danijela Rešetar, voditeljica Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, a snimateljsku ekipu predvodio je Mauro Fabrizio Madonia.

Projekt se realizira uz potporu Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu te Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.

(Naši školji, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića)