Znate li da Virovitičko-podravska županija najviše u Hrvatskoj izdvaja za predškolsko obrazovanje

Prema službenim podacima Ministarstva financija,  a koje je analizirao portal župan.hr, Virovitičko-podravska županija, podataka koji se mogu vidjeti u “Otvorenom proračunu”, gledajući razdoblje od 2017. do 2019. godine, najviše u Hrvatskoj izdvaja za predškolsko obrazovanje po glavi stanovnika. Virovitičko-podravska županija izdvaja 160,40 kuna, bitno više od drugoplasirane Krapinsko-zagorske koja izdvaja 38,60 ili trećeplasirane Dubrovačko-neretvanske sa 26,11 kuna.

– Ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od vrtića. U zadnjih godinu i pol dana, na našem području je otvoreno sedam novih vrtića, a sredstva za gradnju novih, bila su odobrena za njih deset, te za jednu dogradnju. Tu je i novoizgrađeni Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici koji se također bavi i predškolskim obrazovanjem. Svim tim projektima gradimo budućnost naše djece, oni predstavljaju poboljšanje kvalitetnijeg života u manjim sredinama, poticaj mladima da ostaju u njima, naravno, svojevrsnu demografsku mjeru, poticaj da šire svoje obitelji – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

predskolsko

Ti podaci su na tragu istraživanja UNICEF-a, koje je objavljeno u nedavno izdanoj publikaciji „Kako do vrtića za sve?“, prema kojima je, u razdoblju od 2012. do 2018. godine, Virovitičko-podravska županija bila među sedam HR županija po najvećem rastu obuhvaćene djece u program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ako se gleda svojevrsna „nadogradnja predškolskog obrazovanja“ također prema podacima Ministarstva financija, gledajući izdvajanje za stipendije i školarine, Virovitičko-podravska županija zauzima treće mjesto u Hrvatskoj s rastom izdvajanja od 42 posto u navedenom razdoblju, odnosno uz povećanje od 146.020,00 kuna gledajući 2019. u odnosu na 2017. godinu. (www.vpz.hr)

stipendije i skolarine

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content