Osječko-baranjskoj županiji još 11 milijuna kuna za EU projekte: Dio sredstava i za energetsku obnovu petrijevačke i magadenovačke osnovne škole

Šest ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini danas, 7. rujna na gradilištu Gospodarskog centra na tzv. S cesti u Osijeku, osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću uručila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi 10.945.972,98 kuna, od čega se 9.382.986,31 kuna odnosi na projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku. Ostatak sredstava raspodijeljen je na projekte energetske obnove zgrada Osnovne škole Petrijevci, OŠ Milka Cepelića Vuka – PŠ Beketinci, OŠ Matija Gubec Piškorevci, OŠ Josipa Kozarca Semeljci – PŠ Koritna te OŠ  “Matija Gubec” Magadenovac.

– Danas smo dodijelili šest ugovora vrijednih gotovo 11 milijuna kuna u projektima u kojima je Osječko-baranjska županija nositelj i korisnik ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava. Dodjelu provodimo na gradilištu Gospodarskog centra jer se najvrjedniji ugovor (9,38 milijuna kuna) odnosi upravo na pomoć iz državnog proračuna u sufinanciranju izgradnje ovog Centra, odnosno dodijeljeno je Osječko-baranjskoj županiji kako bi pomogli u njihovom udjelu u sufinanciranju projekta. Nadam se da će ova financijska injekcija pomoći u brzoj realizaciji Gospodarskog centra te da ćemo ga u narednih godinu dana vidjeti izgrađenog i potom u punoj funkciji i namjeni, a to je održavanje sajamskih i svih drugih manifestacija Grada Osijeka, povećanje broja sajamskih manifestacija te omogućavanje kvalitetnijeg sajamskog prostora malim i srednjih poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, a ujedno ćemo dati jednu novu vizuru Osijeku u ovom dijelu grada – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

Najavila je kako će Ministarstvo uskoro podijeliti i druge ugovore za sufinanciranje EU projekata za područje Osječko-baranjske županije, odnosno još 49 ugovora čija je ukupna vrijednost više od 78 milijuna kuna, čime će se značajno podržati općine i gradove te njihova komunalna društva da brže i bolje realiziraju europske projekte.

mini IMG 1025
Foto: OBŽ6– Gospodarski centar je projekt Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka, a Grad je partner na ovom projektu jer smo osigurali zemljište za izgradnju čija je vrijednost oko 26 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđenje gospodarskih i sajamskih aktivnosti kojeg do sada nismo imali – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode na području Grada Osijeka.

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske.

– Uz danas uručene ugovore za izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra, nastavljamo s radom i na projektima energetske obnove osnovnih škola. Projekt energetske obnove započeli još na početku prošloga mandata te smo obnavljali sve objekte kojima smo osnivač, dakle osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i đačke domove, a danas nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo i ugovore za energetsku obnovu zgrade pet osnovnih i područnih škola. Iako neki kritičari vole reći da je ovdje riječ o hladnim investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar je upravo suprotno. Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji ukazuju na trend rasta u Osječko-baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima te konsolidiranoj dobiti čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku – zaključio je župan. Dodao je kako je konačno suradnja s Gradom Osijekom odlična i na zadovoljstvo svih žitelja grada.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content