FOTO Večer “Poezija i vino” u Grabrovnicu privukla ljubitelje lijepih stihova i fine kapljice

Treća u ciklusu vinskih manifestacija pod nazivom “Slavonija & Podravina wine not!?”, koju organizira Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, održana je jučer (petak) u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici.

Ovo izdanje manifestacije, naziva “Poezija i vino”, ponudilo je brojnim posjetiteljima priliku da kušaju tri vina podruma Vineda, prizalogaje uz “Podravske zalogaje” (sir, kruh od najuzornije hrvatske seoske žene Svetlane Bastalić, pogačice od koprive i podravske suhomesnate proizvode), samostalno razgledaju centar te nazoče prezentaciji vina od strane Ivane Nemet, vrsne enologinje.

850_8009123

Večer je svojim izvedbama na harfi otvorila harfistica Doris Karamatić, nakon čega je sve prisutne pozdravila voditeljica programa Ines Giba Jambrišak.

– Ovo nije samo večer vina, mi smo cijeli mjesec posvetili vinu. Zašto vino i poezija? Mnoge pjesme su napisane baš uz vino, pjesnici su bili ili opijeni ili u društvu vina, tako da mnoga umjetnička djela zapravo su proizašla iz druženja s vinom. To nama enolozima nekako daje za pravo da kažemo da kapljica vina ide uz umjetnost. Mi enolozi često puta za sebe kažemo da smo kreatori. Svi proizvođači vina, i mali i srednji i veliki koji se ovdje nalaze, mislim da će se složiti sa mnom jer to je naša umjetnost. Mi kao proizvođači vina doslovno 24 sata svjedočimo prelasku prirodu, odnosno mijenjanju grožđa kroz različite faze – slikovito je objasnila I. Nemet.

850_8034121

Nakon uvoda i zvonkog “kucanja” čaša kojima su si nazočni rekli “u zdravlje”, nastavio se program ove ugodne večeri. Zabavni program između kušanja vina oduševio je sve prisutne. Gotovo hipnotizirajućim pokretima i izvedbama argentinskog tanga i bečkog valcera posjetitelje je očarao plesni par Patricija Herceg i Artur Posedkin.

Svoje impresivne glasovne mogućnosti su predstavili i operni pjevači Antonella Malis i Tvrtko Stipić. Pjesnikinja Bernarda Kermend i glumac Igor Golub, uz pratnju Milice Renić na gitari i Tomislava Šipeka na klavijaturama, svojim su osebujnim interpretacijama oživjeli neke od najpoznatijih pjesama i poezije. Bio je tu i glazbeni sastav The Fusion, čija izvedba poznate pjesme “Bolje biti pijan nego star” nije nikoga ostavila ravnodušnim.

800_0788120

Iduće događanje manifestacije “Slavonija & Podravina Wine not!?” održat će se u Park šuni Jankovac, gdje će zainteresirani imati priliku sudjelovati u “Vinskom pikniku na planini”, u subotu, 18. rujna s početkom u 15 sati. Ciklus će zaključiti “Wine & run Orahovica”, koji počinje u subotu, 25. rujna na izletištu Jezero.

(www.icv.hr, ea, foto: M. Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content