Gimnazija Petra Preradovića Virovitica obilježila 30. godišnjicu oslobođenja virovitičke vojarne

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica svečano je obilježila 30. godišnjicu oslobođenja virovitičke vojarne. U sklopu obilježavanja održano je predavanje profesora Mirka Lukaša s Filozofskog fakulteta u Osijeku – Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek.

Profesor Lukaš u svom znanstvenom i stručnom radu bio je aktivan istraživač na tri znanstvena projekta, objavio je preko 60 znanstvenih i stručnih radova, autor i koautor je sedam knjiga, mentor na više od 60 završnih i diplomskih radova, te dvije obranjene doktorske disertacije kao i recenzent preko 100 znanstvenih i stručnih radova i projekata.

Cilj njegova predavanja bio je upoznati učenike s događajima tijekom Domovinskog rata i oslobođenja virovitičke vojarne 1991. godine. Predstavljene su i dvije autorske knjige vezane uz zavičajnu povijest Domovinskog rata: „Neuhvatljivi suhopoljski tigar“ i „Rane /iz/ devedesete“.

Nakon predstavljanja knjiga prof. Lukaš velikodušno je donirao iste školskoj knjižnici nakon čega mu je ravnatelj škole Kristijan Gostimir, prof. uručio zahvalnicu za nesebičnu donaciju i predavanje. Osim izlaganja profesora Lukaša učenici izradili prigodne plakate za obljetnicu pod vodstvom svojih profesora povijesti Marijana Smojvera i Alena Moslavca.

17. rujna 2021. godine izaslanstvo Gimnazije Petra Preradovića Virovitica prisustvovat će prigodnom programu polaganjem vijenaca i lampiona na spomen području poginulim hrvatskim braniteljima na virovitičkom groblju.

(www.icv.hr, am, tz)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content