Gluma spojila mlade glumce i hrvatske branitelje, u virovitičkom kazalištu bavili se tematikom Domovinskog rata

Hrvatska udruga pripovjedača „Pričalica“, u partnerstvu s HVIDRA-om Virovitica i u suradnji s Kazalištem Virovitica, organizirala je u petak dramski program izvođenjem priče „Hoću tatu“, književnice Drage Vranješ Vargović te susret polaznika Dramskog studija Kazališta s direktnim sudionicima Domovinskog rata.

Povod za osmišljavanje dramskog programa i održavanje ovog susreta bila je 30. godišnjica oslobođenja Virovitičke vojarne. Priča „Hoću tatu“, koja je skoro 20 godina bila dio čitanke za drugi razred osnovne škole, jedna je od najboljih s tematikom Domovinskog rata, objasnila je predsjednica udruge „Pričalica“ Snježana Lančić.

MG 2451

– Dugo već imam u planu na daske koje život znače, postaviti ovu priču. Osobno sam je doživjela istinitom, lišenom patetičnih stereotipa i vrlo poučnom, kako za djecu, tako i odrasle. Dramskim radom na temi djeca otvaraju duboke emotivne razine i izgrađuju, naravno, negativan stav prema ratu. Ova osjetljiva tema zahtijeva pažljiv odabir priče jer u radu s djecom ne smije biti pogrešaka – ističe S. Lančić, koja je priču i prilagodila za scenu.

Nakon izvedbe priče, koju su svojom glumom „oživjele“ mlade polaznice Dramskog studija Doris Mihaljević, Larisa Biondić i Emma Bušetinčan, u razgovoru koji je uslijedio sudjelovali su, osim polaznika Dramskog studija, i hrvatski branitelji.

Ovaj susret dio je projekta udruge „Pričalica“ pod nazivom „Tragovi i sjećanja“, čija autorica je Snježana Lančić. Kroz sadržaje koji tematiziraju Domovinski rat, aktivnosti koje se provode s djecom i mladima te aktivnostima gdje se oni susreću s direktnim sudionicima Domovinskog rata, Udruga potiče stvaranje umjetničkog programa koji doprinosi očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

(www.icv.hr, ea, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content