GOSPODARSKO VIJEĆE HKG-ŽK VTC Svim sektorima nedostaje kvalificirana radna snaga

Predstavnici drvoprerađivača, trgovine, turizma i drugih djelatnosti, okupljeni u Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitica održali su danas (petak) svoju redovnu sjednicu s nizom aktualnih pitanja. Okupljeni su imali prilike saznati više o gospodarskim kretanjima Virovitičko-podravske županije, zaposlenosti, broju novootvorenih tvrtki, ali i problemima na tržištu.

Članovi Gospodarskog vijeća razmatrali su danas i o prijedlozima za dodjelu plakete Zlatna kuna, kojom će nagraditi najuspješnija poduzeća s područja naše županije za ostvarene rezultate u prošloj godini.


   

Virovitičko-podravska županija bilježi pomake u rastu BDP-a unatrag nekoliko godina, smanjuje se nezaposlenost i otvaraju novi obrti i tvrtke, a samim tim raste i potražnja za kvalitetnim kadrom. Upravo je manjak kvalificirane radne snage naglašen kao gorući problem s kojim se jednako bore i građevinski, drvoprerađivački sektor, poljoprivreda, uslužne djelatnosti…

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, koji je nazočio sjednici, rekao je kako je Virovitičko-podravska županija svjesna problema manjka radne snage te da u suradnji s tvrtkama i obrazovnim ustanovama putem stipendija i drugih poticaja nastoji zadržati mlade i školovane ljude na ovom području.

Danas je VPŽ druga u Hrvatskoj po dohotku ostvarenom od fondova EU, naglasio je, pomaka ima, a nizom mjera regionalna samouprava nastoji pomoći poljoprivredi i gospodarstvu u poticanju proizvodnje i zadržavanju postojećih te otvaranju novih radnih mjesta. Uz nova ulaganja u infrastrukturu i osiguranje kvalitetnijih uvjeta gospodarstvenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima, Županija tako nastoji potaknuti i pomoći realnom sektoru, kaže.  

– Svake godine značajna sredstva ulažemo u razvoj gospodarstva, a samo u posljednje četiri uloženo je oko 12 milijuna kuna kroz različite potpore i olakšice.  Kao županija smo među prvima u Hrvatskoj uveli sufinanciranje kamata na kredite za sve naše gospodarstvenike. Riječ je o programu kredita HBOR-a, namijenjen je ženama, mladima i početnicima, koji mogu podići kredit od nula posto kamata, budući da im kamatu od 2 posto sufinancira VPŽ. Tako je došlo vrijeme da svi naši gospodarstvenici mogu podići kredit za nula posto kamata i olakšati si poslovna ulaganja. Drago nam je da svake godine imamo jako puno korisnika koji su te mjere i potpore prepoznali i koriste ih – rekao je pročelnik Mijok i dodao kako se velika pažnja usmjerava i na poljoprivredu. Ona je nakon prerađivačke, druga po važnosti za gospodarstvo u županiji.

– Ulažemo u sustave navodnjavanja, otvorit ćemo novu Sušionicu povrća, radimo na planovima pametne poljoprivrede i kontinuirano ulažemo u sredstva u razvoj kako poljoprivrede, a tako i prerađivačke djelatnosti. Pokazatelji su takvi kakvi jesu, mi kao VPŽ radimo sve što možemo da situacija bude bolja, a  ono što nas raduje je da pokazatelji kontinuirano rastu u posljednjih par godina, čak i više nego u ostalim dijelovima Hrvatske, pa ako ovako nastavimo, smatram da ćemo za nekoliko godina biti u sredini po razvijenosti u RH – ističe pročelnik Mijok.

Na sjednici je danas istaknuto i kako službeni podatci pokazuju da je krajem lipnja na području Virovitičko-podravske županije bilo zaposleno 18.588 ljudi, najveći dio u prerađivačkoj industriji (uključujući poljoprivredu), trgovini i ugostiteljstvu te javnoj upravi i obrani. Županija smo mikro i malih poduzetnika, a od početka ove godine, odnosno u prvih osam mjeseci na području naše županije svoju tvrtku otvorila su 84 nova poduzetnika.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content