Grad Virovitica uključuje se u POS: Sljedeći korak raspisivanje natječaja za kupnju kuća

Gradski vijećnici su danas, na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, usvojili Odluku o uključenju Grada Virovitice u Program društveno poticane stanogradnje (POS), kao i Odluku o mjerilima i kriterijima za kupnju kuće iz POS-a.

Donošenju navedenih Odluka prethodila je anketa koju je Grad pokrenuo u ožujku ove godine, a temeljem koje se interes za kupnju kuće iz Programa POS iskazalo 43 obitelji. Većina zainteresiranih je mlađe životne dobi, to jest, od 26 do 39 godina.

Sljedeći korak nakon donošenja ovih odluka je raspisivanje natječaja za kupnju kuće.
Cilj uključivanja u Program POS je da se mladim obiteljima pomogne da riješe stambeno pitanje po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završetak radova u roku.

Pogodnosti u odnosu na tržišne, mogu se podijeliti u tri skupine:

  • rok otplate kredita do 30 godina + 1 godina počeka, bez jamaca,
  • povoljnija kamatna stopa,
  • povoljnija cijena kvadrata kuće.

Podnositelj zahtjeva za kupnju kuće iz Programa POS mora ispunjavati sljedeća dva uvjeta:

  • da je državljanin Republike Hrvatske,
  • da ima prebivalište na području Republike Hrvatske.

POS kuće u nizu gradile bi se u Ulici Stjepana Redera u Virovitici, a poslove u vezi s izgradnjom i prodajom stanova u okviru ovoga Programa, sukladno propisima kojima se uređuje društveno poticana stanogradnja, provoditi će Razvojna agencija VTA.

Sukladno Podatku o etalonskoj cijeni građenja, etalonska cijena građenja utvrđena je u iznosu od 6.800,00 kuna po m2 (cca. 910,00 eura po m2) korisne površine kuće. Maksimalna cijena kuće iz Programa POS-a iznosi 10.200,00 kuna po m² korisne površine kuće, odnosno cca. 1.350,00 eura po m².

MG_2250

– Grad Virovitica je spreman financijski poduprijeti ovaj Program u zakonskom okviru, a sve u cilju stambenog zbrinjavanja mladih obitelji – rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović.

Također, prilikom donošenja ovih odluka istaknuto je kako provedba Programa POS ovisi o kretanju cijena građevinskih radova.

– Cijena građevinskog materijala poskupjela je u prosjeku od 40% do 60% od početka godine, a cijena nekih materijala do čak 100%. Sukladno tome ne može se predvidjeti daljnji porast cijene građevinskih radova te će u slučaju daljnjeg porasta cijena građenja, Grad Virovitica razmotriti provođenje ovog Programa iz razloga što će cijena kvadrata kuće daleko premašiti cijenu od onoga što mlade obitelji mogu financijski podnijeti. U tom slučaju Grad Virovitica će predložiti druge modele stambenog zbrinjavanju mladih obitelji – dodala je pročelnica Aragović.

Više o mjerilima i kriterijima za kupnju kuće iz POS-a možete pročitati OVDJE

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content