U subotu, 2. listopada u Pitomači će se održati 21. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici održana je konferencija za medije uoči 21. izbora Najuzornije hrvatske seoske žene koji će se ove godine održati u Pitomači. Budući da je zbog pandemije koronavirusa bilo onemogućeno održavanje izbora, ovo je bila druga godina zaredom da je titula najuzornije hrvatske seoske žene pripala Svetlani Bastalić iz Dinjevca, a pratilje su joj Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije i Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.

Ovogodišnji 21. izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu napokon će se održati i to u subotu, 2. listopada, u dvorani Centra za kulturu “Drago Britvić”, a Virovitičko-podravsku županiju predstavljat će Snježana Šimanović.

– U općinu Pitomača dolazi 19 kandidatkinja iz 16 županija. One su različitih profila. Među njima imamo jednu proizvođačicu sireva, ribaricu, trenericu taekwondoa, veslačicu, majke s velikim obiteljima… Na jednom mjestu vidjet ćete bogatstvo i baštinu Hrvatske, predivne narodne nošnje, bogatstvo hrane i pića, sve što su te žene pripremile, sve što proizvode i rade na svojim OPG-ovima. Tijekom obilaska svakog OPG-a ocjenjuje se njihov trud i rad, ali i mnogo drugih segmenata. Nakon toga se ti bodovi zbrajaju s onima na dan izbora koje daje deseteročlani žiri i etnolog koji ocjenjuje narodne nošnje – objasnila je predsjednica Udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” Katica Pejak-Jerleković.

DSC3369
Foto: Foto Begović

Članovi žirija su: Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, Vlatka Šelember iz Ureda zastupnice Europskog parlamenta Sunčane Glavak, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoj poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede Jelena Đugum, voditeljica Odsjeka za ruralni razvitak i šumarstvo, Upravni odjel za poljoprivredu ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Matašin, najuzornija seoska hrvatska žena Svetlana Bastalić, dopredsjednica Udruge hrvatskih seoskih žena Dragica Vučković, članica Udruge hrvatskih seoskih žena i predstavnica Bjelovarsko-bilogorske županije Željkica Golubić  te najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik 2018. godine Zvonko Kalinić. 

Dosadašnja nositeljica titule Najuzornija hrvatska seoska žena Svetlana Bastalić predstavila je posebno izrađenu lentu za buduću Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

– Proglašenje najuzornije žene obilježava se stavljanjem lente, čime se izabranoj ženi iskazuje zaslužena čast. Lentu za ovogodišnji izbor osmislio je i dizajnirao Domagoj Stilinović iz Pitomače, a sama izrada je povjerena Milki Drvenkar iz Podravskih Sesveta. Izbor materijala odražava tradiciju hrvatske seoske žene, a mi smo išli na naše područje pa je lenta rađena od lana. Dizajn je popraćen uz čipku, a dignitet osobe i događaja apostrofiran je zlatovezom – rekla je Svetlana Bastalić

DSC3379
Foto: Foto Begović

– Nadam se da će i moja nasljednica uz lijepe dojmove iz moje općine i Virovitičko-podravske županije uživati noseći ovu lentu, a mi žitelji općine bit ćemo ponosni što će naša simbolika tijekom narednih godinu dana biti predstavljena na svim mjestima koja će u svojstvu Najuzornije hrvatske seoske žene posjećivati pobjednica ovogodišnjeg izbora – ističe Svetlana.

U ime načelnika općine Željka Grgačića i kao ravnatelj Centra za kulturu „Drago Britvić“ gdje će se izbor održati nazočnima se obratio i Rajko Stilinović.

– Za općinu Pitomača je ovaj izbor svakako izuzetan događaj. Poštivajući sve sadržajne principe izbora, obogatit ćemo ga i glazbenim programom koji je pod motom “I kaj i ča i što” jer su kandidatkinje iz cijele Hrvatske. Centar za kulturu „Drago Britvić“, kao i sve općinske institucije i udruge dat će sve od sebe da ovaj izbor bude onakav kakav i  zaslužuje biti, te da svi pamte Pitomaču kao dobrog domaćina – rekao je Rajko Stilinović.

DSC3386
Foto: Foto Begović

Nazočnima se obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, koji je ujedno i član ovogodišnjeg žirija.

– Hvala Svetlani što nam je dala tu mogućnost da budemo domaćini ove manifestacije i što je predstavljala općinu Pitomaču i Virovitičko-podravsku županiju, prezentirala naše OPG-ove, tradiciju te kako se živi i radi ovdje na ovim područjima. Nažalost prošle godine izbor nije održan, ali smo zato ove godine izradili epidemiološki okvir koji nam je omogućio njegovo sigurno održavanje. Na ulazu će se posjetitelji testirati i provjeravat će se COVID-potvrde, sve će biti odrađeno po pravilima – za kraj je istaknuo Marijo Klement. 

DSC3388
Foto: Foto Begović

Inače, svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju seosku ženu koji je inicirala Zagrebačka županija.

Pokrovitelji izbora su Ministarstvo poljoprivrede, Europski ured Sunčane Glavak, Ljekarne Zagreb, Virovitičko-podravska županija i Zagrebačka županija kao nositelj projekta.

(www.icv.hr, ib; Foto: Foto Begović, I. Barčan) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content