Do ponoći produljen rok za samopopisivanje putem sustava e-Građani: Popisivači sutra izlaze na teren

Danas je trebala biti završena 1. faza Popisa stanovništva, no zbog tehničkih poteškoća koje su se sinoć dogodile na stranici za samopopisivanje taj je rok produžen danas do ponoći, rečeno je na konferenciji DZS-a.

Podsjetimo, stranica je sinoć pala oko 20 sati zbog velike navale građana, potom se oko 21 sat ponovno pokrenula no uz brojne teškoće i rušenja. Oko 22 sata ponovno joj se nije moglo pristupiti.

Popisivači na teren izlaze sutra

Od sutra bi tako na teren diljem Hrvatske trebalo izaći gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem te kako bi obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana

U prvoj fazi popisano je preko milijun i 400 tisuća građana.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Popis će se moći provoditi najdulje do 29. listopada ako do 17. listopada ne budu popisane sve popisne jedinice.

Novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa. Više od 1.000 kontrolora nadzire rad popisivača, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka…

Novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 kuna kaznit će se za prekršaj – popisivač ili druga osoba ovlaštena za Popis ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja daje podatke tijekom terenske faze popisa stanovništva.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content