Knjigu “Povijest Vladislavaca” napisao rođeni Virovitičanin: Impozantno djelo na oko 300 stranica teksta i slika stvarano je devet godina

Veliki interes mještana Vladislavaca izazvalo je drugo prošireno izdanje knjige “Povijest Vladislavaca” autora Denisa Njaria, profesora na osječkom Filozofskom fakultetu, pa su svi primjerci na večeri predstavljanja, prije mjesec i pol dana, naprosto razgrabljeni.

Zbog tako velikog interesa, ne samo današnjih Vladislavčana nego i onih koji su se odselili u neke udaljenije krajeve, u pripremi je treće izdanje.

Ta impozantna knjiga od 285 stranica teksta, slika i ilustracija stvarana je, nakon prvog izdanja, prema riječima autora, oko devet godina. Njime je obuhvaćeno razdoblje nastanka naselja od srednjeg vijeka (kada Vladislavci nisu postojali već se spominju neki toponimi), pa do Domovinskog rata.  

Autor je svojim zapisom, ilustrirajući brojnim fotografijama, stvorio iscrpno djelo koje izaziva veliku pozornost čitateljstva. U svakom se zapisu i u svakoj fotografiji očitava neizmjerna sentimentalnost, ljubav koja je autoru davala dodatnu snagu u svom istraživanju velebne povijesti Vladislavaca.

– Igrom slučaja rođen sam u Virovitici. Naime, moj je otac kao policijski službenik bio raspoređen na dužnost u Đurđevcu, a majka se, kad je došlo vrijeme poroda, odlučila za virovitičku, a ne koprivničku bolnicu. Iako sam u Vladislavcima živio vrlo kratko jer smo se iz navedenih razloga često selili, tu je ostao najupečatljiviji dio moga odrastanja I fascinacija tim krajem. S obzirom da generacijski potječemo iz Vladislavaca gdje je rođen moj otac, odlučio sam povijest toga kraja pretočiti u knjigu- rekao je profesor Njari.

– Ponosni smo što smo imamo knjigu o povijesti Vladislavaca koja je nastala uz potporu Općine Vladislavci, a koja je prepoznala važnost i potrebu izdavanja ovog sveobuhvatnog djela. Vladislavci su uvijek bili poseban i jedinstven kraj s jasno izraženim identitetom i jedan od najpostojanijih dijelova Hrvatske. U ovoj knjizi može se pročitati koje izrazito bogato nasljeđe imaju Vladislavci i koje brojne osobe su ostavile neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti- istaknuo je Marjan Tomas načelnik Općine Vladislavci.

Povijest Vladislavaca Custom

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content