KULTURNI MOZAIK Predstavljamo manifestaciju ”Stara jela za novo doba” Kulturno-umjetničkog društva Crkvari

Koliko je važno čuvati i njegovati tradiciju, prenositi je s koljena na koljeno, dobro znaju mještani Crkvara. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Crkvari, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Mjesnog odbora održana je zanimljiva manifestacija pod nazivom ”Stara jela za novo doba”. Tom prigodom predstavljeno je 12 starih slavonskih jela, ali i stare sportske igre te folklorne koreografije koje su Crkvare i Slavoniju vratili u prošlost.

Naš kolega novinar Vladimir Grgurić napravio je tim povodom zanimljivu priču s njima koju smo vam nastojali približiti putem radijske emisije Kulturni mozaik.

OTRGNUTI IZ ZABORAVA ONO ŠTO SU NAŠI STARI RADILI, KUHALI I ČIME SU SE BAVILI

Crkvari, kao malo prigradsko naselje Orahovice, oduvijek su kroz svoje kulturno-umjetničko društvo poznati kao veliki čuvari slavonske narodne baštine. Iza sebe imaju već niz manifestacija, a jedna od najpoznatijih je svakako i ona u sklopu blagdana zaštitnika Crkvara i Stare Jošave, svetog Lovre. Manifestacija nosi naziv “Stara jela za novo doba”, a u sklopu nje domaćice ovog mjesta uz pomoć gostujućih pripremaju jela koja su nekada bile delicije starog slavonskog sela. Zahvaljujući ovoj manifestaciji Slavonija i slavonsko selo vraćaju se u prošlost, u neka davna lijepa vremena i to u svom najljepšem svjetlu, jelima, slavonskom pjesmom i dušom.

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Crkvari, Mjesnog odbora i Dobrovoljnog vatrogasnog društva toga malog orahovačkog prigradskog naselja ove je godine organizirana 9. po redu manifestacija „Stara jela za novo doba“.

Ispred mjesnog doma Crkvari gostujuće udruge i kulturno-umjetnička društva i to KUD ”Šokadija” Ivanovci-Marjančanci-Zelčin”, KUD ”Izvor” Donja Motičina, KUD Čačinci i domaćin Crkvari te Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa kuhali su 12 različiti jela pa se tako moglo kušati friške čvarke, slavonski ćelap, paprikaš od petela (pijetla), suhi buncek s kiselim kupusom, grah, fiš-paprikaš, sataraš s pečenim pilećim batacima, sarma sa žutim žgancima, lepinke, kuhani kukuruz te niz domaćih kolača.

Kako se KUD Crkvari odlučio na ovu manifestaciju i što je čini posebnom, otkrio je idejni začetnik ove manifestacije te počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović.

– Glavni cilj je bio otrgnuti iz zaborava ono što su naši stari radili, kuhali i čime su se bavili i prenijeti to sve na one koji dolaze iza nas kako bi dalje čuvali vrijednosti i baštinu naše Slavonije i slavonskog sela. Treba svakako reći da mi ovu prezentaciju starih slavonskih jela radimo i u drugim mjestima gdje nastupamo, pa smo tako to činili u Svetom Filip i Jakovu na našem lijepu Jadranu te po cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je Jović.

KUD-u Crkvari veliki je promotor svoga mjesta, a posebno grada Orahovice. Od 1995. godine nastupaju po cijeloj Hrvatskoj i diljem inozemstva. Kako diše KUD u ova teška vremena, čime se bave i što očekuju u budućnosti, ispričao je tajnik društva Ivan Grgurić.
– Osnovani smo kao sekcija DVD-a, tako da je DVD Crkvari bio jedino društvo u Hrvatskoj koji je u svom sastavu tih godina imao KUD. Od 1997. godine KUD se osamostalio i sve do danas djeluje samostalno. U društvu djeluje 40-ak članova u nekoliko sekcija: folklor, odrasli i djeca, pjevačka skupina, tamburaška i tzv. crkvaračku gardu, postroj stare hrvatske vojske u originalnim odorama iz povijesti. Nastupali smo diljem Hrvatske, gostovali smo i u 9 europskih zemalja, a imamo i dvije manifestacije koje organiziramo, „Stara jela za novo doba“ te „Crkvaračko prelo“. Trenutno imamo mali problem s folklorom sekcijom jer nam nedostaju mladi i novi članovi, ali nadamo se da će ovi najmlađi vrlo brzo stasati i uključiti se u rad društva. Za HRT snimili smo i dva dokumentarna filma, „Veseli stroj“ o tradicionalnom pečenju rakije te o žetvenim i vršidbenim radovima. Nastojimo sačuvati tradiciju, jer kako kaže jedna narodna: „Ako umre selo, neka barem ne umru običaji“ – istaknuo je Grgurić. 

UKUSNA JELA UZ DOBRU PJESMU I PLES

Ekipa iz KUD-a Šokadija kuhala je paprikaš od petela, a budući da su mnogi pitali što je to i kako se priprema, našem kolegi Vladimiru Grguriću glavni kuhari otkrili su tajne sastojke u pripremi.

– Mnogi su nas pitali što je petel, to je pijetao i volimo reći kako taj nije bio vrijedan pa je završio u loncu. Trebalo nam je malo više kuhati, jedno 2,5 sata jer je riječ o starom pijetlu, ali kad se dobro skuha, paprikaš bude iznimno ukusan. Moramo pohvaliti ideju i organizaciju KUD-a Crkvari jer ovo je jedna jako lijepa priča – rekli su glavni kuhari ovoga jela.
Ivanka Pađan iz Šumeđa članica KUD-a Crkvari skuhala je sarmu s prilogom žutih žganaca:

– Sarmu sam pripremila na naš tradicionalni slavonski način,a za prilog sam se odlučila po pričama naših starih koji su govorili kako su žuti žganci odlični uz sarmu i svi su rekli kao je bilo fino – rekla je Ivanka.

Posebno jelo pod nazivom ćelap pravile su članice KUD-a Čačinci:

– Riječ je o jednom starinsko jelu koje se priprema na način dinstanja najboljeg svinjskog mesa, poput carskog ili od buta. Kada se dobro izdinsta, doda se luk, sol, biber, sve se još malo stavi na vatru te na kraju posluži s kiselim kupusom, žgancima, krumpirima ili nekim drugim prilogom – otkrile su kuharice iz Čačinaca.
Osim toga, održana je i stara igra povlačenje konopa u kojem je u ženskoj kategoriji pobijedila ekipa KUD-a Čačinci, a u muškoj domaćin KUD Crkvari.

Svi nazočni KUD-ovi pripremili su svoje koreografije, a sve je završilo velikim i zajedničkim spletom slavonskih kola. Do sitnih jutarnji sati sve nazočne zabavljao je TS Straviana iz Našica, a kada se baci završni pogled, jasno je i vidljivo kako je ovo bila prava slavonska večer s punom dušom i srcem kako to samo Slavonija može.                

(www.icv.hr, vg, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content