MALO FOLKLORNO ČUDO Klara (6) zahtjevnu koreografiju u korak pleše od početka do kraja i svaki stih pjeva bez ijedne greške

Plesati u jednom kulturno-umjetničkom društvu nije samo stati u kolo i vrtjeti se u krug, nasmijati se, poskočiti i biti u narodnoj nošnji. To je nešto puno više. Folklor je pisanje povijesti, čuvanje običaja svoga kraja, poseban štih prijateljstva i ljubavi, a može se reći i način života. Taj hobi u sebi krije posebne priče, nezaboravne događaje, u njemu se rađaju ljubavi i brakovi, odrastaju generacije, jednostavno to je jedna plesna bajka.

Istinski pečat ovome je prelijepa priča iz Čađavice gdje od 1979. godine s nešto prekida, uspješno djeluje KUD ”Podravina”. Naime, u tom KUD-u jedna djevojčica je folklorno čudo, možda bi najbolje bilo reći biser u narodnoj nošnji. Ona se zove Klara Bučanac i ima 6,5 godina i upravo prije par dana je krenula u prvi razred, a pjesma i ples su joj nemjerljive ljubavi. Sa samo 5 godina došla je na probu velikih folkloraša i glavna joj je želja bila zaplesati s njima i ne samo da je uspjela, nego je u samo godinu dana svladala sve. Zahtjevnu koreografiju u korak pleše od početka do kraja i svaki stih pjeva bez ijedne greške.

Klara

– Jako volim pjevati i plesati i znala sam da mogu naučiti sve korake. Jako puno sam vježbala i sada sam sretna što plešem s velikima. Nije me bilo strah prvi puta nastupiti, svi su mi pomogli i sad jedva čekam da ponovno negdje idemo – rekla je Klara koja je pokazala koliko je hrabra i uporna, a prije svega kakav je talent i već sada ponos svoga mjesta.

Posebno su ponosni Klarini roditelji, Josipa i Stjepan koji su joj najveća potpora.

– Klara jako voli pjevati i plesati i Kulturno-umjetničko društvo joj je bila jedina opcija u našem mjestu. Kod kuće je stalno vježbala i rekla je kako će sve naučiti i naučila je. Nama je drago vidjeti ju nasmijanu kada pleše i ne možemo biti ponosniji – kaže majka Josipa.

Klarinim prvim nastupom bio je oduševljen koreograf KUD-a Podravina Igor Juran.

– Kada nas je gledala kako plešemo na probama nisam mislio da će tako brzo probati sama zaplesati. Nakon niza probi koje je gledala došla je k meni i pitala može li u kolo. Bez razmišljanja sam je postavio u kolo i odmah se oduševio, znala je svaki korak i stih. Nevjerojatno, ali prekrasno i to zapravo pokazuje svu ljepotu i čar plesa u folkloru – kaže Juran.

Klara 2

Klara je oduševila i veliki broj posjetitelja nastupom na Pekmezijadi u Dugoj Međi. Bio joj je to prvi javni nastup i odradila ga je kao da to radi već godinama.

– Ima strašnu volju i što je najvažnije, uživa u svakoj probi i sada kada je nastupila dobila je još veći motiv. Sedam mjeseci je dolazila na probu i gledala nas kako plešemo i upijala. Nakon što je zaplesala prvi put s nama i sve odradila bez greške bez nje više ne idemo nikuda. Za sada nemamo školu folklora, ali upravo Klarina priča je pravi poziv i ostaloj djeci da nam se priključe i budu dio naše folklorne obitelji – kaže predsjednica Podravine Valentina Predrevac.

Na Pekmezijadi je bio i načelnik općine Čađavica Mirko Rončević koji za ovaj KUD i malu Klaru ima samo riječi hvale, a kako kaže, pravi su ponos njihove općine.  

– Marljivi su, aktivni i pravi ponos naše općine. Bilo je doista prekrasno vidjeti ih u tako velikom broju, a naravno mala Klara je nešto posebno – rekao je Rončević.

(www.icv.hr, vg)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content