Obitelj Nreca iz Virovitice zadužena za izradu medalja od 14-karatnog zlata za olimpijce koji su proslavili Hrvatsku

S čak osam odličja – tri zlata, tri srebra i dvije bronce proslavili su Hrvatsku sportaši koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., a njihov uspjeh dugo će pamtiti i jedna virovitička obitelj. Riječ je o poznatim i cijenjenim virovitičkim zlatarima kojima je pripala čast izraditi medalje kojima je Hrvatski olimpijski odbor odlučio nagraditi sportaše i trenere koji su svojim trudom, odricanjem, voljom i sjajnim rezultatima ove godine ostvarili drugi najveći uspjeh Hrvatske u povijesti Olimpijskih igara.

Baš kao njihovi povijesni uspjesi, tako će i ove medalje, izrađene od 14-karatnog zlata (585) – trajati vječno. Osmislio ih je i izradio mladi zlatar Oliver Nreca (26). Odboru je predložio jednostavan, elegantan i simboličan dizajn koji uključuje važne elemente – lovorov vijenac, hrvatski pleter, olimpijske krugove i simbol igara u Tokiju 2020., a koji će hrvatskim olimpijcima ostati kao trajna zahvala svih građana što su svojim rezultatima dokazali vrijednost sporta i promovirali Hrvatsku u cijelom svijetu.

zadnja 3

VAŽNE I VRIJEDNE

– Bila nam je čast izraditi medalje kao uspomenu i zahvalu sportašima koji svojim treninzima, talentom i svakodnevnim odricanjem pomiču vlastite granice i koji za sport koji vole daju posljednju kap znoja, posljednji komad snage. Ove medalje simboliziraju sve – i Tokio, i Hrvatsku, i važnost igara koje su lani odgođene zbog pandemije, i sve ono što su sportaši u godini koronavirusa morali prolaziti, kad nije bilo uvjeta za treninge, kad dvorane nisu radile i kad su se sami morali snalaziti, kako zadržati kondiciju, snagu, othrvati se svim preprekama koje su se našle pred njima. Ponavljam, bila nam je čast napraviti ove medalje i u njih je uz znanje utkana i sva naša zahvala za trud i odricanje koji kao sportaši ulažu sve u ono što vole – poručio je zlatar Marijan Nreca.

Sin Oliver, koji je osmislio i izradio medalje kaže kako je želio postići što jednostavniju poruku na njima, a da opet, i nakon deset, dvadeset, sto godina, koliko će trajati, bude jasna njihova važnost i vrijednost.

U ovom trenu u Hrvatskoj je, naime, mali broj zlatara koji mogu izraditi medalje poput ovih, kažu nam u obitelji Nreca, budući da je riječ o zahtjevnom poslu koji uz suvremene i digitalizirane lasere zahtijevaju i znanje, strpljivost te iskustvo. Mladi Oliver „položio“ je tako i u očima obitelji i ceha važan test u okviru ovog zanata jer je uspješno osluhnuo potrebe naručitelja, a pritom ostavio i vlastiti potpis u medaljama vezanima uz jedno od najuspješnijih sportskih povijesnih postignuća u Hrvatskoj.

– Medalje su izrađene suvremenom metodom, detalji poput šahovnice i pletera su izgravirani na površini, čime se postiže poseban efekt. Budući da su napravljeni od 14-karatnog zlata, imaju posebnu, i materijalnu, a u ovom slučaju, i simboličnu vrijednost i zaista mogu trajati vječno. Drago mi je što je Hrvatski olimpijski odbor prihvatio moje rješenje i ideju i što sam svojim radom mogao sudjelovati u zahvali svim hrvatskim sportašima i njihovim trenerima kojima se divimo i koje zaista poštujemo – poručio je Oliver Nreca.

(www.icv.hr, mlo, Foto: HOO, privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content