Opća bolnica Virovitica iznad prosjeka, imunitet ima 79 posto zaposlenih: Cijepljeno 85 posto liječnika, 17 posto preboljelo COVID

blank

Što za virovitičku Opću bolnicu donosi najava da će se uskoro svi medicinski djelatnici koji se dosad nisu cijepili morati testirati svaka tri dana, kakvo je stanje u bolnici s obzirom na „kolektivni imunitet“, može li bolnica podnijeti sve veći broj oboljelih od koronavirusa na Covid-odjelima i što to znači za hladan pogon ove jeseni – hoće li „redovni“ pacijenti moći na operaciju i terapije ako broj zaraženih od Covida koji trebaju hospitalizaciju nastavi rasti?

Na ta pitanja odgovor smo potražili kod ravnatelja bolnice Dinka Blaževića. On kaže kako je, s obzirom na brojke vezane uz cijepljene medicinske djelatnike i one koji su Covid-19 preboljeli, virovitička Opća bolnica zasad iznad prosjeka u Hrvatskoj pa može govoriti i određenom „kolektivnom imunitetu“ u toj zdravstvenoj ustanovi.

U bolnici radi oko 690 zaposlenih, među kojima je stotinjak liječnika i oko 350 medicinskih sestara i tehničara, uz ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje.

– Što se potencijalne zaraze u bolnici tiče, virovitička bolnica sigurna je i za liječnike, medicinsko osoblje, ali i pacijente. U ovom trenu govorimo o ukupno 79 posto svih zaposlenih u bolnici, a koji su ili cijepljeni ili preboljeli Covid-19. Što se samih liječnika tiče, cijepljeno je 85 posto, a njih 17 posto preboljelo je bolest. Kad govorimo o medicinskim djelatnicima, sestrama i tehničarima, cijepilo se 66 posto, a njih 31 posto preboljelo je bolest.  Kod ostalih zdravstvenih djelatnika riječ je o 59 posto cijepljenih i 16 posto onih koji su Covid-19 preboljeli, a kad govorimo o zaposlenicima u kategoriji nezdravstvenih djelatnika, onda je riječ o 60 posto cijepljenih i 20 posto preboljelih – kaže Dinko Blažević.

Bolnica, dakle, spremno dočekuje četvrti val oboljelih od Covida-19, koji su smješteni na posebnim Covid-odjelima, kako bi se sve usluge koje ulaze u tzv. hladni pogon nastavile pružati redovnim pacijentima. Podsjećamo, Opća bolnica je nakon prvog „zaključavanja“ u proljeće prošle godine i organizacije Covid-odjela otvorila vrata redovnim pacijentima i vratila u rad hladni pogon – operativne zahvate, ambulantne preglede i ostalo.

Foto: icv.hr, ilustracija

Hitne operacije, onkološke terapije i dijaliza nisu bili prekinuti ni za vrijeme najvećeg „lockdowna“. Manjak liječnika i sestara na odjelima, što zbog bolesti, što zbog odlaska u druge radne sredine, bolnica rješava sistematizacijom vlastitog kadra i vanjskim suradnicima.

Gašenje cijelog pogona stoga već više od godinu dana nije opcija, a neće biti ni ubuduće, kaže ravnatelj. Bolnica se prilagođava priljevu pacijenata koji dolaze ne samo iz Virovitičko-podravske, već i drugih županija, u isto vrijeme organizirajući i rad posebnih Covid-odjela, na kojima su pacijenti izolirani od ostalih. Tako se u bolnici lani liječilo 7606 pacijenata, a u prosjeku je na odjele pristizao 21 pacijent dnevno.

Kad je riječ o samom protokolu vezanom uz kontrolu osoblja, koje uskoro kreće, a  koje će morati pokazati Covid-potvrdu, odnosno ići na test svaka tri dana u slučaju da se nisu cijepili, ravnatelj kaže kako još nisu stigle službene i točne smjernice ni upute od nadležnog Ministarstva na koji će se točno način kontrola provoditi.

– Kao i drugi, čekamo službene upute vezane uz to tko će biti zadužen za kontrolu zaposlenika prilikom dolaska na posao u bolnicu i kako će točno funkcionirati cijeli sustav, s obzirom na česte testove i mogućnost njihova odbijanja. Još je dosta otvorenih pitanja o ovoj temi i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na njih što prije – kaže ravnatelj Blažević.

Bolnica je, kako bi ukazala na ulogu cjepiva u zaštiti organizma i sprječavanju nastanka težih oblika bolesti i komplikacija nakon preboljenja Covida-19 jučer (utorak) organizirala i predavanje vezana uz cijepljenje. Bilo je namijenjeno, kaže ravnatelj, svima onima koji se dosad još nisu cijepili, a rade u bolnici i koji čine oko 20 posto ukupnog broja zaposlenih. Predavanje je održao prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. specijalist epidemiolog, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ.

– Od prvog dana apeliramo kao ustanova na savjest svih djelatnika, koji su svjesni da rade s pacijentima i da cjepivo u ovom slučaju štiti i njih i one kojima pružaju medicinsku uslugu, da promisle o važnosti cjepiva i cijepljenja – kaže ravnatelj.

(www.icv.hr, mlo)