OPĆINA GRADINA Prije 30 godina oslobođena je karaula u Novom Gracu

U Novom Gracu je u srijedu, 15. rujna obilježena 30. obljetnica oslobođenja Karaule, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca i svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima pored gradinske crkve, a središnje događanje održano je na Karauli u Novom Gracu.

Obljetnici su nazočili zamjenik Virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ante Krišto, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova te predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije i sudionici operacije.

– Pripala mi je čast se prisjetim nekoliko pojedinosti iz te akcije. Počeli smo u petak, 13. rujna, nakon poslijepodnevne zapovijedi generala Đure Dečaka. U sumrak smo okružili karaulu. Čula se samo rika jelena, uz laganu kišu proveli smo cijelu noć, a ujutro smo zamijenjeni. U subotu 14. rujna, osim naše opsade praktički se ništa nije događalo. Samo smo vojnike pozivali na predaju. U akciji su sudjelovale budakovačka desetina pod zapovjedništvom Vlade Jagušića, desetina Detkovac, koju je vodio Slavo Dečak, desetina iz Novog Graca, koju je vodio Drago Ljulj, desetinu iz Brezovice vodio je Vinko Brođanac, gradinsku je vodio Ante Poljak, rušansku Marijan Đuračić, dok je desetinu iz Bačevca vodio Marijan Ivanac. Ukupno nas je bio šezdesetak, uz gradinsku policijsku postaju, kojom je rukovodio Grlica. U nedjeljno jutro na inicijativu Vinka Brođanca započeli su pregovori, koje su s naše strane vodili Ante Poljak i Vinko Brođanac. Nakon dvije runde pregovora vojnici su se predali. U tom trenutku u pomoć su nam došli Suhopoljčani, ali je već sve bilo gotovo, pa hvala Bogu, nisu morali aktivno sudjelovati u operaciji – prisjetio se događaja od prije 30 godina Vjekoslav Moslavac. 

Sve prisutne je pozdravio zamjenik župana Marijo Klement.

– Nalazimo se u devetom mjesecu, u kojemu mi, žitelji bivše općine Virovitica možemo biti ponosni na vas hrvatske branitelje. U desetak dana obilježavamo obljetnice oslobađanja Jasenaša te karaula u Terezinom Polju i ovdje u Novom Gracu. U tim trenucima pokazali ste hrabrost i odlučnost. Mi danas, mlađe generacije, možemo o tome učiti – zaključio je u pozdravu Klement.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content