PACIJENTI BEZ TERAPIJE Farmaceutski div povlači važan lijek iz Hrvatske

Njemački farmaceutski div Sandoz objavio je kako iz Hrvatske povlači sve serije lijeka Bromergon 2,5 mg tablete s djelatnom tvari bromokriptin, izvijestila je u utorak Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni, navode u Sandozu, najvećoj generičkoj farmaceutskoj kompaniji u svijetu koja je dio švicarskog diva Novartisa. Nakon povlačenja, na tržištu Hrvatske neće biti dostupni lijekovi s bromokriptinom, pa Agencija poziva pacijente da se odmah jave liječnicima u vezi nastavka terapije.

Inače, lijek Bromergon se koristi za liječenje akromegalije, bolesti koja se javlja kao posljedica prevelikog lučenja hormona rasta, što se očituje nerazmjernim povećanjem okrajina (donja čeljust, šake, stopala, uši i nos), piše Danica.

Navedene serije lijeka povlače se iz regulatornih pravila koji propisuju da određeni lijek može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako im prije ne istekne rok valjanosti.

“Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupni drugi lijekovi s djelatnom tvari bromokriptin. Stoga upućujemo sve korisnike predmetnog lijeka da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije”, ističu u Agenciji za lijekove.

(danica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content