Papučki stari hrast i slatinski Mamutovac su kandidati za Hrvatsko stablo 2021: Glasati možete još danas

Papučki stari hrast i slatinski Mamutovac, kandidati su za Hrvatsko stablo 2021. Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natječe se 13 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine. Za Papučki stari hrast ili slatinski Mamutovac možete glasovati OVDJE. Glasovanje traje do 30. rujna.

Za Papučki stari hrast, kaže se da je riječ o možda najstarijem hrastu kitnjaku u Slavoniji smještenom na 580 metara nadmorske visine u PP Papuk. Hrast raste na šumskom području Djedovice koje je prema predaji naziv dobilo prema djedovima, starješinama bosanske crkve – bogumila koji su tu vjerojatno obitavali u srednjem vijeku. Raste uz cestu gdje su prolazili ljudi sa svojim životima i pričama, put kojim je u 19. st. harao i slavonski „Robin Hood“ Čaruga. Svemu tome svjedočio je ovaj preko 400 godina star djed – Stari Hrast.

Mamutovac u Slatini jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine i nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti RH. Slijedeći hortikulturne trendove 19. stoljeća zasadila ga je plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje izvan svog prirodnog staništa zasađene u Engleskoj. Stablo mamutovca dio je EPIcentra Sequoia Slatina koji je nova turistička oaza u središtu Slatine.

(zastita-prirode-dnz.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content