Počela nova školska godina: Na području Virovitičko-podravske županije 5.716 osnovnoškolaca i 2.606 srednjoškolaca sjelo u školske klupe

Školsko zvono označilo je danas (ponedjeljak) početak nove školske 2021./2022. godine za gotovo 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Među njima je i oko 37 tisuća prvašića koji će prvi put sjesti u školske klupe. Točan broj prvašića znat će se do kraja rujna kada ih škole upišu u e-maticu, napominju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Za osnovnoškolce i ove su godine osigurani besplatni udžbenici za što je iz državnoga proračuna osigurano 158 milijuna kuna.

Za razliku od lani, velik broj škola uspio je nastavni sat vratiti na 45 minuta, neke su se vratile u jednosmjenski rad, a jedinstvenog obrasca organizacije rada nema, jer je sve prepušteno ravnateljima. Tako će se u nekim školama na nastavu stizati u razmacima od 10 minuta, kako ne bi bilo grupiranja na ulazima, koristit će se svi mogući ulazi u školu, a maske su na svim školskim hodnicima obavezne, kao i za učenike starijih razreda.

IMG_2346

Početak nove školske godine bio je povod županu virovitičko-podravskom Igoru Androviću i županijskoj pročelnici za obrazovanje i demografiju Martini Bunić za posjet Osnovnoj školi “August Cesarec” u Špišić Bukovici. U nazočnosti načelnika općine Hrvoja Milera i ravnateljice škole Ivane Simeunović, zaželjeli su učenicima puno sreće u daljnjem školovanju, a učiteljima puno razumijevanja i strpljenja u radu i “odgoju”.

U Virovitičko-podravskoj županiji je trenutno 5.716 učenika u svim osnovnim školama. Prvašića je 624. U srednjim školama na području VPŽ je 2.606 učenika.

– Prema ministarstvu redovito radimo projekcije za iduće četiri godine, a upravo prema tim projekcijama imamo nagovještaj da će broj rođene djece biti u porastu, stoga vjerujem da ćemo se ubuduće moći pohvaliti s većim brojem djece nego proteklih godina. Uz besplatne udžbenike, Županija svake godine pokriva i troškove radnog materijala. To smo ove godine učinili za sve prve razrede, za sve prvašiće. Kao županija, kao osnivač, naravno da ćemo i dalje brinuti da ovi školarci imaju što bolje uvjete školovanja. U idućem razdoblju očekuje nas izgradnja novih matičnih ili područnih škola, kao i energetske obnove starih škola u kojima smo i dosad bili vrlo uspješni. Isto tako, imamo u planu izgradnju sportskih dvorana i jasno je da nas očekuje jedno izazovno razdoblje i mogućnost prije svega financiranja upravo i dvorana i novih škola kroz fondove Europske Unije i sigurno ćemo to znati iskoristiti – rekao je tom prigodom župan Andrović, naglasivši kako je najbitnije da se nastava neće provoditi online, već uživo u školama.

IMG_2361

Ravnateljica Ivana Simeunović osvrnula se na broj učenika u matičnoj, ali i svim područnim školama na području općine Špišić Bukovica.

– Osnovna škola “August Cesarec” Špišić Bukovica ove godine ima 268 učenika, a upisano je ukupno 29 prvašića. U matičnoj školi je devet učenika u prvom razredu, a ostali su smješteni u pet područnih škola: Vukosavljevica, Lozan, Bušetina, Rogovac i Okrugljača. U Špišić Bukovici je najveći broj učenika. U prvom razredu je devet prvašića, a otišlo nam je 33 osmaša – istaknula je Simeunović.

IMG_2365

Općina Špišić Bukovica i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i likovne mape učenicima matične i područnih škola, za nastavnu godinu 2021./22.

– Pravo na ovo jednokratno sufinanciranje imaju roditelji/skrbnici učenika, polaznika 2. do 8. razreda prema sljedećoj raspodjeli: 2. razred, u iznosu od 200 kuna, 3. razred, u iznosu od 160 kuna, 4. razred, u iznosu od 140 kuna, 5. razred, u iznosu od 250 kuna, 6. razred, u iznosu od 280 kuna, 7. razred, u iznosu od 300 kuna i 8. razred, u iznosu od 330 kuna po učeniku – dodao je načelnik Miler.

IMG_2294

Veliki i iskreni osmijeh ozario je lica prvašića kada su ugledali “slatki” poklon koji su donijeli župan Andrović i pročelnica Bunić, a koliko je ovo poseban dan za njih, ali i njihove roditelje, potvdila je i učiteljica prvog razreda Anita Jendrašić. 

– Ovaj dan je doista poseban za sve nas, djecu, roditelje, ali i za mene. Nismo imali mogućnost ranijeg upoznavanja, pa je ovo doista moj prvi susret s đacima prvacima i zbog toga smo svi jako uzbuđeni. Naše prve male zadaćice su odrađene. Prvo smo se predstavili, upoznali, zapjevali, a sada već i nacrtali naše prve crteže. Prvi radovi su već na panoima i mi im se jako veselimo. Što se tiče online nastave, svaka promjena je zapravo i jedno novo iskustvo i sigurno da ima i dobrih strana u toj cijeloj priči, ali živa riječ, kontakt s djecom je nezamjenjiv. Dakle ona energija koju učitelj treba prenijeti na svoju djecu i potaknuti ih na rad se ne može putem računala – rekla je učiteljica Jendrašić.

IMG_2466

Malena Laura je prvi put sjela u školske klupe i veseli se učenju i druženju s novim prijateljima te stjecanju novih znanja.

– Super mi je prvi dan u školi, svašta nešto već radimo. Prvo smo se upoznavali pa smo plesali, a zatim i crtali. Baš se veselim što ću sada ići svaki dan u školu – rekla je s velikim osmjehom na licu.

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content