KORONAVIRUS U OBŽ Pocrvenjele Slavonija i Baranja: Epidemija ubrzava, među hospitaliziranima najviše necijepljenih

U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek i NZJZ-u OBŽ, za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 277 uzoraka od kojih je 31 bio pozitivan na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijeka, njih 14, Donji Miholjac i Valpovo bilježe po tri, a Belišće i Našice po dva nova slučaja zaraze. Gradovi Beli Manastir i Đakovo imaju po jednu novopozitivnu osobu, dok su na području općine Bilje  četiri. U Antunovcu je jedna novooboljela osoba.

Na bolničkom liječenju nalazi se 27 osoba oboljelih od Covida-19 od kojih su 26 smještene u Klinički bolnički centar Osijek, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice i dalje hospitaliziran samo jedan pacijent s tim oboljenjem. Na respiratoru se nalaze dvije osobe oboljele od koronavirusa, a preminula je jedna osoba s područja grada Valpova u dobi od 79 godina.

Trenutno se na području Osječko-baranjske županije nalazi 380 osoba u samoizolaciji.

Zbog novonastale sutuacije i ulaska u crvenu zonu, danas (petak) je održana i sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ.

Prema riječima načelnika Mate Lukića, vidljiv je drastičan porast u usporedbi s kolovozom prošle godine kada je zabilježeno 183 osoba oboljelih od koronavirusa, dok u istom mjesecu ove godine ta brojka iznosi 424.

– To znači da je virus itekako prisutan. Analizom svih podataka samo šest dana smo imali nulu. Nagli skok iz zelene zone u crvenu sve je iznenadio. Početkom kolovoza imali smo prosjek oko deset novooboljelih dnevno, a zadnja dva tjedna smo došli do brojke između 40 i 50- rekao je Lukić dodavši kako na visok postotak utječe činjenica da se testiranje obavlja samo za one osobe koje imaju simptome.

Osvrnio se i na početak školske godine 06. rujna, te je najavio nastavu u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji po modelu A, odnosno djeca će odlaziti na nastavu.

– Kao i prije djeca će provoditi vrijeme u blagavaonicama, a nastava će se odvijati u razredima s tim što će učenici od 5. do 8. razreda morati koristiti zaštitne maske ukoliko nije moguće osigurati razmak od 1,5 metar- rekao je Lukić.  

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek Domagoj Drenajnčević istaknuo je kako je od 27 novohospitaliziranih pacijenata velika većina necijepljena, njih 19, šest je cijepljeno, a jedna osoba samo jednom dozom.

– Očekujemo porast hospitalizacija jer epidemija ubrzava, širenje delta soja po cijeloj Hrvatskoj pa tako i na području Osječko- baranjske županije, a i s obzirom na završetak godišnjih odmora i početak školske godine. Spremni smo, ali se nadamo da će ovaj val biti slabijeg intenziteta. Treba se i dalje držati epidemioloških preporuka i pozivamo na cijepljenje sve koji to do sada nisu učinili- istaknuo je Drenjančević.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content