Pogledajte kako se manjkom sna povećava rizik od sudara: Deset posto smrtnih slučajeva u prometu događa se zbog umora

Istraživači s američkog sveučilišta UCLA i izraelskog sveučilišta u Tel Avivu došli su do spoznaje da umor ima sličan utjecaj na mozak kao kad ste popili previše alkohola. Znanstvenici su proučavali pacijente koji su bili umorni i otkrili da im je mozak postao sporiji i manje učinkovit u percipiranju i procjeni vizualnih slika. Učinak ovog neurološkog usporavanja izravno je uspoređen s vožnjom pod utjecajem alkohola.

Praćenjem funkcija mozga ispitanika i mjerenjem reakcije 1500 moždanih stanica na područjima koja procesiraju vizualnu percepciju i memoriju istraživači su zaključili da su subjekti manje sposobni povezati vizualno i misaono, piše HAK Revija.

Dr. Itzhak Fried, znanstvenik koji je predvodio istraživanje, rekao je da bi trebalo regulirati umorne vozače:

– Umor ima sličan utjecaj na mozak kao da je vozač previše konzumirao alkohol – objasnio je Fried, te dodao:

– Ipak, nemamo pravne ili medicinske standarde za prepoznavanje pretjerano umornih vozača na cesti onako kao što imamo za vozače koji previše popiju.

Kad bi se subjektu dalo da sjedne za upravljač vozila, percepcija i vizualni procesi usporili bi se kad bi vozač postao umoran, rekao je Fried te dodao:

– Potrebno je duže vremena da mu mozak registrira ono što percipira.

Ova najnovija studija slijedi prethodna istraživanja koja su donijela slične zaključke. Prema studiji AAA-ove Zaklade za sigurnost prometa (Američki autoklub), ako izgubimo samo nekoliko sati sna noć prije, dovodimo se kao vozači u gotovo dvostruko veći rizik od prometne nesreće u usporedbi s onima koji su spavali preporučenih sedam ili više sati. Istraživanje je pokazalo i da nedostatak sna ima slične učinke kao utjecaj alkohola jer nam usporava vrijeme reakcije i smanjuje pažnju.

Britansko Vijeće koje se bavi sigurnošću prometa procjenjuje da trećina Britanaca spava samo pet do šest sati, što ih dovodi među one koji imaju 1,9 puta veći rizik od nesreće za razliku od naspavanih. Pregledom uzroka 4751 prometnih nesreća u SAD-u, istraživanje je pokazalo da je pospanost vozača uzrokovala sedam posto svih nesreća i 21 posto svih nesreća sa smrtnim posljedicama. U Velikoj Britaniji umor vozača označen je kao faktor koji doprinosi jednom od deset smrtnih slučajeva na cesti. Nedavni izvještaj Britanskog autokluba (AA) utvrdio je da jedan od sedam vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu priznaje da redovito izgubi svijest tijekom vožnje, dok se njih 15 posto nije moglo sjetiti posljednjih trenutaka putovanja.

Dr. David Yang, izvršni direktor AAA-ove Zaklade za sigurnost prometa, rekao je:

– Ne možete propustiti spavanje i očekivati da ćete sigurno funkcionirati za volanom. Naše istraživanje pokazuje da vozač koji je spavao manje od pet sati ima rizik od sudara koji se može usporediti s nekim tko je pijan.

Edmund King, predsjednik AA-a, rekao je:

– U Velikoj Britaniji procjenjujemo da se do 10 posto smrtnih slučajeva na cestama može pripisati vozačima koji su zaspali za upravljačem. Uobičajene karakteristike takvih nesreća su izostanak kočenja prije udarca i nesreće jednog vozila.

Vrijeme spavanja i rizik od sudara

Od 6 do 7 sati: 1,3 puta veći rizik od normalnog

Od 5 do 6 sati: 1,9 puta veći rizik od normalnog

Od 4 do 5 sati: 4,3 puta veći rizik od normalnog

Manje od 4 sata: 11,5 puta veći rizik od normalnog

(revijahak.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content