Povelja počasnog građanina Grada Slatine: Goranu Perkovcu priznanje za izniman doprinos u promicanju sporta te imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu

Gradsko vijeće Grada Slatine ove godine dodijelilo je Povelju počasnog građanina Grada Slatine, a titulom počasnog građanina proglašen je Goran Perkovac zbog iznimnog doprinosa u promicanju sporta te imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu.

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti izrazito bogatom poviješću i brojnim legendama koje su obilježile rukomet. Jedna od njih je i Goran Perkovac, naš sugrađanin koji je u Slatini i rođen 16. rujna 1962. godine.

Začeci Goranove rukometne karijere leže upravo u Slatini koja je to vrijeme, zapravo, bila grad rukometa jer je imala izuzetnu ekipu, a ona je bila motivacija budućim mladim rukometašima.

Za sport se počeo zanimati još u četvrtom razredu osnovne škole, a prvi, koji ga je usmjeravao rukometu, kojim će kasnije dosegnuti vrhunac, bio je njegov nastavnik tjelesne kulture (Milan Mataija). U Slatini su i u Goranovo vrijeme postojale dvije škole, imale su one svoje ime, ali uvriježio se naziv „stara “i „nova škola“. Goran je pohađao „novu školu“. Već je tada zaigrao svoju rukometnu igru i pobjedu nad „starom školom“ na igralištu iza crkve ističe kao svoju prvu rukometnu pobjedu.

Slijedilo je još bezbroj utakmica i pobjeda, ali samo je jedan Goran Perkovac, dječak s rukometnog igrališta, popularno nazvanog „Staroškolsko“ koji je već u dječačkoj dobi znao da će mu rukomet biti životni poziv.

Slijedeći svoju rukometnu zvijezdu, postao je član Rukometnog kluba Slatina, zatim je otišao u Medvešćak i Slovan, a nakon igračke karijere preselio se u Švicarsku, ostao uz rukomet, vodio ponajbolje švicarske klubove, a kao trener radio je u njemačkoj Bundesligi.

Ipak, njegovi najveći uspjesi vežu se uz igračku karijeru. Ima dvije medalje s Olimpijskih igara, srebro osvojeno s bivšom državom 1988. godine u Seulu i zlato osvojeno s Hrvatskom 1996. u Atlanti, zatim svjetsko srebrno odličje koje je osvojio 1995. u Islandu i europsku broncu osvojenu 1994. u Portugalu.

Goran Perkovac bio je kapetan Hrvatske reprezentacije za olimpijsko zlato u Atlanti 1996.

Slovio je kao veliki igrački autoritet, čovjek koji je puno puta podmetnuo leđa za najveće dosege. Tada su hrvatski sportaši ispisali povijest popevši se na postolje s najsjajnijim odličjima. Atlanta će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti rukometa kao i generacija koja se te godine našla na igrama i vinula do vrhunca, a svoje oduševljenje pokazala „nezaboravnom gusjenicom“ koju je poveo njezin kapetan Goran Perkovac.

Nakon osvajanja Zlatne medalje, zlatnom je olimpijcu organiziran veličanstveni doček u središtu Slatine 7. kolovoza 1996. godine, gdje su ga dočekali brojni prijatelji i sugrađani.

– Volim dolaziti, tu mi je majka i svi prijatelji iz mladosti. Slatina je moj grad – rekao je u jednom intervjuu.

Zato što je dao izuzetan doprinos hrvatskom sportu, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu, kao najbolji primjer da i ljudi iz malih sredina, kao što je Slatina, mogu biti uspješni na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, Goran Perkovac proglašen je počasnim građaninom grada Slatine.

Budući da Goran Perkovac nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanoj sjednici, Povelja o proglašenju počasnim građaninom Grada Slatine i ključ Grada Slatine uručit će mu se naknadno nekom drugom svečanom prilikom.

(www.icv.hr, adf, mf, Foto: privatna arhiva)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content