PRIMJER NOVIM GENERACIJAMA Najstariji član čađavačke “Podravine” Ivan Slunjski navršio 79 godina, od kojih je KUD-u posvetio 42

Nedavno je svojim plesačkim sposobnostima medijski popraćena najmlađa članica KUD-a “Podravina” Čađavica, šestogodišnja Klara Bučanac, a ovih dana je rođendan proslavio najstariji, ali i najaktivniji član KUD-a Ivan Slunjski.

Ivan Slunjski, od milja zvani Dikica ili samo Dika, rođen je 16. rujna 1942. godine i živi u Čađavici. Član je tamburaške sekcije KUD-a “Podravina” od samog osnutka KUD-a, točnije od 1979. godine, što je jasno vidljivo iz zapisnika sa osnivačke skupštine KUD-a od 22. veljače 1979. godine, a svojim tamburaškim sposobnostima dokazivao se sudjelujući na raznim svirkama i prije tog datuma. Iako mu je 79 godina, vrlo je aktivan i odgovoran član čađavačke “Podravine” te je ponos društva, ali i primjer generacijama koje dolaze.

Proslava

Prijatelji, članice i članovi KUD-a “Podravina” u čađavačkom Mjesnom domu Ivanu Slunjskom priredili su iznenađenje, proslavu 79. rođendana koja će mu zasigurno ostati u lijepom sjećanju.

– Proslava rođendana bila je iznenađenje za našeg Diku, a na nju su se odazvali gotovo svi članovi KUD-a, što dokazuje slogu i zajedništvo našeg društva. Proslavi je nazočila i kćerka našeg slavljenika Marina Sagner koja je bila još jedno iznenađenje večeri. Ovim činom smo još jednom posvjedočili našem jedinstvu i slozi, te smo pokazali da su godine samo broj, jer one u ovom društvu doista nisu bitne niti presudne. Rođendansko druženje bilo je samo nastavak plesa, pjesme i veselja od prethodne nedjelje, kada smo pjesmama i plesovima Slavonije uveličao manifestaciju “Zagorske jeseni” u Josipovu. Ta je manifestacija ostavila pozitivan trag na našim članovima, a bila je i još jedna prilika da se upoznamo s pjesmom, plesom, tradicijom, kao i nošnjama i plesovima drugih folklornih društava – rekla je predsjednica KUD-a “Podravina” Čađavica Valentina Predrevac.

Prvi ozbiljniji nastup “Podravine” bio je na ovogodišnjoj “Pekmezijadi” u Dugoj Međi, a drugi na “Zagorskim jesenima” u Josipovu gdje su se predstavili sa setom pjesama i plesova Slavonije.

IMG_4966

Kulturno-umjetničko društvo “Podravina” Čađavica osnovano je 1979. godine. Društvo je sudjelovalo na brojnim smotrama, sijelima i drugim manifestacijama diljem Lijepe naše, ali i van nje u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji… Od važnijih nastupa mogu se pohvaliti sudjelovanjem na “Đakovačkim vezovima”, “Vinkovačkim jesenima”, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Međunarodnom folklornom festivalu u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, te na snimanju popularne emisije HRT-a “Lijepom našom” u Slatini.

Prošla godina je za članice i članove KUD-a “Podravina”, kao i za mnoge druge KUD-ove, bila izrazito teška jer nisu mogli uvježbavati nove koreografije, nove pjesme, ponavljati stare.., sve zbog epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja, što im je onemogućilo nastup na njihovoj domaćoj manifestaciji “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati”, povodom Dana općine. No, čađavački “kudovci” se nadaju da je sad taj period bez vježbe iza njih i da će sljedeće godine biti u punom pogonu i vratiti se nastupima na svim onim manifestacijama na kojima su i prijašnjih godina rado nastupali.

(www.icv.hr, adf, foto: KUD “Podravina” Čađavica, D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content