Registarske pločice po izboru: Evo kakva je procedura za njihovo dobivanje

Jedna čitateljica pitala nas je može li aplicirati za registarske pločice po izobru odmah ili mora čekati datum nove registracije vozila. Poslali smo upit Centru za vozila Hrvatske i situacija je jasna – uvijek možete zatražiti registarske pločice po izboru, a, kako piše Revija HAK, ovo je procedura:

1) Vlasnik u stanici za tehnički pregled mora podnijeti zahtjev za izradu pločice po izboru (npr. ZGMARKO1)

2) Stanica će provjeriti je li tražena pločica dostupna

3) Ako je pločica dostupna, stanica će na zahtjev vlasnika rezervirati istu (rezervacija traje 3 dana)

4) Stanica će poslati prema Ministarstvu unutarnjih poslova obrazac s traženom registarskom oznakom na odobrenje (provjerava se etičnost, protuustavnost natpisa i drugo)

5) Ako MUP odobri izradu pločice, stanica će istu naplatiti i naručiti (cijena izrade i izdavanja je 2000 kn)

6) Stanica će obavijestiti vlasnika o primitku izrađene pločice (izrada može trajati do 30 dana)

7) Pravo korištenja pločica po izboru je 5 godina. Po isteku je vlasnik dužan platiti naknadu za korištenje pločice za narednih 5 godina, ako odluči zadržati pločice

Podsjetimo, vlasnik vozila može po izboru odabrati registarski broj koji se sastoji od najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili od kombinacije brojčanih i slovnih znakova na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske. Takav registarski broj simetrično je otisnut te uključuje i strana slova X, Y i W.

U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak. Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica, a između slovnih oznaka može se odabrati crtica. Crtica se računa kao jedan od znakova.

(revijahak.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content