Saznajte tko su ovogodišnji dobitnici nagrade Duhanac u pet kategorija

U okviru svečanosti obilježavanja 21. Dana polja duhana proizvođačima je tradicionalno dodijeljena i nagrada Duhanac, koja je za najveći proizvedeni volumen pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću. Uz već postojeće kategorije ove su godine uvedene i nove nagrade Duhanac, i to za tehnološki najinovativnijeg proizvođača te ekološki osviještenog proizvođača duhana, a koje su pripale Mirku Čavriću i Nikolini Pančić. Okupljeni su nakon svečanosti posjetili OPG Čavrić iz Španata i uvjerili se u kvalitetu ulaganja u cjelokupnu proizvodnju duhana na njihovom imanju.  

Igor Švarc, rukovoditelj lancem opskrbe u Hrvatskim duhanima d.d., pritom je rekao kako je s obzirom na sva ulaganja koja Hrvatski duhani danas imaju na vrijeme prepoznat problem, nedostatak radne snage, zbog kojeg je od 2018. godine do danas uloženo više od 17 milijuna kuna samo u nabavu mehaničkih berača i više od 38 milijuna kuna u dugoročnu održivost i proizvodnju duhana.

dani polja duhana 2021 icv 24

– Najveći razlog odustajanja je nedostatak radne snage, ali u posljednjih nekoliko godina zadržali smo površine pod duhanom tako da danas imamo 2700 hektara rasađenih površina. Povećali smo ukupnu površinu pod duhanima i jedna smo od najvećih operacija unutar BAT sustava jer imamo više od 9 hektara prosječne površine pod duhanom – rekao je I. Švarc.

Jedan od onih koji je na vrijeme reagirao i riješio pitanje radne snage je i nagrađeni kooperant Mihael Čolak, dobitnik nagrade Duhanac za najveći proizvedeni volumen. Ove godine duhan proizvodi na 27,5 hektara površine, a prinos mu je, kaže, između 2600 do 2800 kilograma po hektaru. Kupio je strojni berač bez kojeg danas, kaže, nema budućnosti u proizvodnji duhana, pogotovo na velikim površinama.

dani polja duhana 2021 icv 25

– Zemlja koju imamo je samo za duhan, druge kulture ne uspijevaju. Budući da je dugo bila suša, ove godine navodnjavamo oko 20 hektara i uspjeli smo spasiti duhan. Prva berba je, doduše, bila dosta loša, no dalje se ipak poboljšava. Danas je teško saditi duhan bez poticaja, troškovi su visoki, pogotovo za struju i plin.

To su inače najveći troškovi u ovoj našoj proizvodnji, a sada nam još najavljuju da će ti energenti i rasti – kaže M. Čolak, istaknuvši važnost potpore Hrvatskih duhana koju pokazuju prema proizvođačima i prate ih u svim fazama, od repromaterijala i zaštitnih sredstava pa sve do otkupa. (www.icv.hr, ts, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content