“Socijalne usluge 65+”: Održan radni sastanak s predstavnicima udomiteljskih obitelji i njihovim članovima

U Centru za socijalnu skrb Virovitica danas (ponedjeljak) održan je radni sastanak u sklopu projekta “Socijalne usluge 65+”. Sastanak s predstavnicima udomiteljskih obitelji, kao i njihovim članovima, održala je ravnateljica virovitičkog Centra Marija Bajan Prokl. Cilj sastanka bio je potaknuti već postojeće udomitelje da pomognu u pronalaženju potencijalnih novih udomitelja. Prema riječima ravnateljice, na taj način automatski će se povećati i broj smještajnih kapaciteta.

– U svakodnevnom radu susrećemo se s pomanjkanjem smještajnih kapaciteta za stare i nemoćne, a na ovaj način ćemo putem našim udomitelja nastojati peonaći nove i tako povećati broj smještajnih kapaciteta. Drugi dio sastanka imao je edukativni karakter gdje smo razgovarali o promjenama, o poštivanju ljudskih prava i odnosu udomitelja prema smještenim korisnicima. Tako smo im ukazali i na pojedinosti, na sitnice koje im itekako mogu pomoći u njihovom sveobuhvatnom radu. Na sastanku smo čuli i ljepotu i težinu posla kojim se oni bave – rekla je ravnateljica Marija te istaknula da je riječ o dvadesetčetverosatnoj skrbi za korisnike u koju su uključeni svi članovi obitelji.

Na sastanak se odazvalo 15 članova koji su, između ostaloga, razmijenili svoja iskustva te jedni drugima pružili podršku budući da se nalaze u sličnim situacijama, odnosno bave se istim pozivom, što udomiteljstvo zapravo je, poziv, a ne posao. Svi su sastanak ocijenili pozitivno i smatraju da bi ih trebalo biti više. S time se slaže i Božena Belčić iz Lozana koja se udomiteljstvom bavi već više od 16 godina. 

– Današnji sastanak bio je koristan i trebalo bi ih biti još više takvih kako bi se sastali s drugim udomiteljima, upoznali se i kako bismo jedni drugima rekli kako nam je. Tako će nam biti lakše – rekla nam je Božena, članica udomiteljske obitelji čiji je nositelj njezina kćer. Imaju pet nepokretnih korisnika, zadovoljni su time što rade i preporučuju drugima, a na njihovu preporuku i susjeda se počela baviti udomljavanjem.

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta su sastanci s načelnicima u općinama, odnosno partnerima na projektu, a to su općine Gradina, Lukač, Špišić Bukovica, Suhopolje i Pitomača.

IMG 20210913 093625

– Od sutra krećemo s radnim sastancima na koje smo pozvali načelnike općina i njihove stručne radnike te ih zamolili da na sastanak pozovu osobe starije životne dobi, predstavnike svojih obiteljskih domova i udomiteljskih obitelji koje postoje na njihovom području. Zapravo nam je cilj cijelog projekta čuti ih i početi razmišljati o potrebama starijeg pučanstva uz činjenicu da ćemo svi jednog dana biti stari i da bez podrške lokalne zajednice i sredine u kojoj živimo Centri ne mogu sami napraviti veliki pomak. Cilj nam je uključiti sve sudionike u priču, razmišljanje i promišljanje o potrebama starijih osoba, o brizi nas kao radno-aktivnog stanovništva za njih kako bi smo svi skupa vidjeli što možemo u budućnosti napraviti. Riječ je o jednom izazovu koji pred nas stavlja mnoga otvorena pitanja, ali iz ovog što smo već danas čuli na ovom radnom sastanku, optimistični smo – rekla je ravnateljica.

Projekt Socijalne usluge 65+ provodi se u svrhu osnaživanja uloge lokalnih zajednica iz šest županija u razvoju mreže socijalnih usluga za starije osobe te unapređenja kvalitete socijalnih usluga i procesa deinstitucionalizacije. Ciljevi projekta su povećati socijalnu uključenost 30 starijih osoba unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, osnaživanjem 15 udomiteljskih obitelji i jačanjem kapaciteta 30 stručnjaka za razvoj novih usluga i povezivanje s lokalnim zajednicama te senzibilizirati širu javnost o potrebama starijih i ulozi udomiteljstva.

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA !“ 100% se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 10.12.2020. i traje do 22.7.2022.

element2 A3 5 1

 

Slika2

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content