“Socijalne usluge 65+”: Važnost projekta prezentirana lokalnim zajednicama i drugim sudionicima

blank

U sklopu projekta „Socijalne usluge 65+“, čiji je nositelj Centar za socijalnu skrb Virovitica, u utorak, 21. rujna, u Općini Špišić Bukovica održan je radni sastanak. Na sastanku su svi uključeni u projekt mogli saznati o važnosti projekta za lokalnu zajednicu i pomoći koju donosi za starije osobe, umirovljenike te osobe smještene u udomiteljske obitelji. Partneri na projektu su općine Špišić Bukovica, Gradina, Lukač, Suhopolje i Pitomača s kojima su proteklih dana održani radni sastanci. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Bajan Prokl optimistična je i vjeruje da će ovim projektom poboljšati kvalitetu socijalne usluge te povećati broj udomiteljskih obitelji.

– Sastanke smo održali s predstavnicima općina, kao i predstavnicima mjesnih odbora, umirovljenika, udomiteljskih obitelji i obiteljskih domova te voditeljima i korisnicima programa „Zaželi“, i drugim zainteresiranima za razgovor o potrebama i razvoju usluga za starije osobe. Cilj nam je zapravo bio čuti njihova mišljenja i stajališta te početi razmišljati o potrebama starijeg pučanstva uz činjenicu da ćemo svi jednog dana biti stari i da bez podrške lokalne zajednice i sredine u kojoj živimo Centri ne mogu sami napraviti veliki pomak. Cilj nam je uključiti sve sudionike u priču, razmišljanje i promišljanje o potrebama starijih osoba, o brizi nas kao radno-aktivnog stanovništva za njih kako bismo svi skupa vidjeli što možemo u budućnosti napraviti – rekla je ravnateljica.

viber slika 2021 09 22 10 00 54 869 Custom

Projekt Socijalne usluge 65+ provodi se u svrhu osnaživanja uloge lokalnih zajednica iz šest županija u razvoju mreže socijalnih usluga za starije osobe te unapređenja kvalitete socijalnih usluga i procesa deinstitucionalizacije. Ciljevi projekta su povećati socijalnu uključenost 30 starijih osoba unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, osnaživanjem 15 udomiteljskih obitelji i jačanjem kapaciteta 30 stručnjaka za razvoj novih usluga i povezivanje s lokalnim zajednicama te senzibilizirati širu javnost o potrebama starijih i ulozi udomiteljstva.

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA !“ 100% se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 10.12.2020. i traje do 22.7.2022.

element2 A3 5 1

 

Slika2