“SVAKO SJEDALO JE BITNO” U sjeni pandemije koronavirusa nova kazališna sezona u osječkom HNK

Osječko Hrvatsko narodno kazalište predstavilo je svoj atraktivan program nove, 115. kazališne sezone uz poruku “Svako sjedalo je bitno”. Intendantica Dražena Vrselja najavila je šest premijernih naslova, tri dramska i tri glazbena, pet koncertnih programa te 12 dramskih i devet glazbenih repriznih izvedbi.

U dramskom programu u listopadu premijerno će biti izvedena predstava za mlade “Zmajevi koji ne lete”, nastala prema istoimenom romanu Ivane Šojat, a u dramatizaciji i režiji Damira Mađarića.

Druga premijerna predstava je Shakespearov klasik “San ljetne noći” u režiji Tamare Damjanović, također namaijenjen mlađoj publici.

Slijedi dramatizacija romana osječkog autora Stjepana Tomaša “Guslač od marcipana” koji se bavi Franjom Krežmom, u režiji Dore Ruždjak Podolski te francuska klasicistička tragedija Jeana Racinea “Fedra”, koju će na scenu postaviti Robert Raponja.

Kada je riječ o glazbenim premijerama, najavljena je nova inačica božićne baletne bajke “Orašar”, u koreografiji Dinka Bogdanića. Bit će tu i “Koncert klasične glazbe” pod ravnanjem koncertnog majstora Igora Šimonjija te izvedba opere “Arlecchino & Gianni Schicchi” Ferruccia Busonija i Giacoma Puccinija, u koprodukciji s HNK-om Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke.

Za svibanj iduće godine u planu je opera “Samson i Dalila” koju su Osječani prethodne sezone imali priliku doživjeti u koncertnoj verziji.

Što se gostovanja tiče, već tijekom ovog mjeseca glumci HNK imati će turneju po Poljskoj s Mrożekovom crnom komedijom “Udovice”, u režiji Jasmina Novljakovića, s kojom osječki HNK ide u Kraków, Olsztyn i Radom te “Arlecchino i Gianni Schicchi”, s kojom putuje u Finsku, na jedan od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festival.

Upisi građanske pretplate za 115. kazališnu sezonu obavljat će se od 1. listopada, no treba imati u vidu da će raspored dobrim dijelom u konačnici kreirati epidemiološka situacija.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content