“SVAKO SJEDALO JE BITNO” U sjeni pandemije koronavirusa nova kazališna sezona u osječkom HNK

- PROMO -

Osječko Hrvatsko narodno kazalište predstavilo je svoj atraktivan program nove, 115. kazališne sezone uz poruku “Svako sjedalo je bitno”. Intendantica Dražena Vrselja najavila je šest premijernih naslova, tri dramska i tri glazbena, pet koncertnih programa te 12 dramskih i devet glazbenih repriznih izvedbi.

U dramskom programu u listopadu premijerno će biti izvedena predstava za mlade “Zmajevi koji ne lete”, nastala prema istoimenom romanu Ivane Šojat, a u dramatizaciji i režiji Damira Mađarića.

Druga premijerna predstava je Shakespearov klasik “San ljetne noći” u režiji Tamare Damjanović, također namaijenjen mlađoj publici.

Slijedi dramatizacija romana osječkog autora Stjepana Tomaša “Guslač od marcipana” koji se bavi Franjom Krežmom, u režiji Dore Ruždjak Podolski te francuska klasicistička tragedija Jeana Racinea “Fedra”, koju će na scenu postaviti Robert Raponja.

Kada je riječ o glazbenim premijerama, najavljena je nova inačica božićne baletne bajke “Orašar”, u koreografiji Dinka Bogdanića. Bit će tu i “Koncert klasične glazbe” pod ravnanjem koncertnog majstora Igora Šimonjija te izvedba opere “Arlecchino & Gianni Schicchi” Ferruccia Busonija i Giacoma Puccinija, u koprodukciji s HNK-om Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke.

Za svibanj iduće godine u planu je opera “Samson i Dalila” koju su Osječani prethodne sezone imali priliku doživjeti u koncertnoj verziji.

Što se gostovanja tiče, već tijekom ovog mjeseca glumci HNK imati će turneju po Poljskoj s Mrożekovom crnom komedijom “Udovice”, u režiji Jasmina Novljakovića, s kojom osječki HNK ide u Kraków, Olsztyn i Radom te “Arlecchino i Gianni Schicchi”, s kojom putuje u Finsku, na jedan od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festival.

Upisi građanske pretplate za 115. kazališnu sezonu obavljat će se od 1. listopada, no treba imati u vidu da će raspored dobrim dijelom u konačnici kreirati epidemiološka situacija.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content