Turistička zajednica VPŽ predstavila novi projekt aktivnog istraživanja Plemićke rute: Otkrivanjem povijesti do vrijednih nagrada

U Gradskom muzeju Virovitica Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je predstavila novi projekt vezan uz Plemićku rutu kojim žele privući posjetitelje na istraživanje povijesti Virovitičko-podravske županije. Osmislili su knjižicu koja prati priču svih lokacija uključenih u Plemićku rutu, a dok posjetitelji istražuju i otkrivaju plemićku povijest Virovitičko-podravske županije, mogu sakupljati pečate pomoću kojih će ostvariti vrijedne nagrade.

– Htjeli smo na drugačiji način posjetiteljima prezentirati i ispričati našu priču, ali ih svakako i potaknuti na aktivnije istraživanje destinacije. Posjetitelji pomoću knjižice skupljaju pečate i odlaze na osam lokacija. Na svakoj od njih trebaju konzumirati dio neke usluge, na primjer kupiti ulaznicu, ostvariti noćenje u hotelu ili konzumirati proizvode na pustari Višnjica. Nakon što skupe svih osam pečata trebaju se javiti u Turističku zajednicu Virovitičko-podravske županije koja im zatim daruje noćenje u Posjetiteljskom centru Dvorac Janković u Suhopolju ili za one koji su uspjeli obići šest lokacija, poklanjamo im paletu proizvoda lokalnih proizvođača – objasnila je direktorica županijske Turističke zajednice Martina Jakelić.

plemicka

Predstavnici osam odredišta, Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Hotela Kurija Janković, Gradskog muzeja Virovitica, Posjetiteljskog centra Dvorac Janković, Zavičajnog muzeja Slatina, Posjetiteljskog centra Dravska priča, Pustare Višnjica i Parka šume Jankovac, danas su preuzeli knjižice koje će izložiti na blagajnama svojih lokacija i tako ih učiniti dostupnima posjetiteljima. 

Ideja aktivnog istraživanja Plemićke rute odmah se svidjela Mihaeli Kulej, ravnateljici Gradskog muzeja Virovitica, koji je, kako kaže, mjesto gdje osim kulturno povijesne građevine dobivate i usputni sadržaj koji je prikazan kroz stalni postav, a koji obuhvaća cijelu Plemićku rutu.

– Mi pričamo priču o povijesti, o kulturi, o stanovništvu, o ratovima, o životu, o čovjeku i na kraju o drvetu kroz cijelu županiju, odnosno kroz sve te segmente Plemićke rute. Biti predvodnik te skupine je nama izuzetna čast, na ovaj način educiramo sve naše posjetitelje o ovom našem kraju, o našoj kulturi, o našoj povijesti, a uz tu edukaciju im nudimo i sve moguće dodatne sadržaje, odnosno predstavljamo sebe kao dobre domaćine i kao stvarno zanimljivu destinaciju koja u sebi spaja niz različitosti, a opet ih sve nekako pomirujemo – rekla je Kulej. 

viber_slika_2021-09-29_14-10-55-704
Foto: K. Toplak

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pohvalio je projekt i ideju županijske Turističke zajednice. 

– Vjerujem da će ovaj novi projekt privući i starije i mlađe generacije. Uz „igru“, odnosno skupljanje pečata koje se nagrađuje zanimljivim nagradama, ovo je izvrsna prilika da se sazna više o plemićkim obiteljima, kao i građevinama i lokacijama koje su obilježile povijest našeg kraja. Tu su prekasni dvorci i kurije koji su, osim dvorca u Cabuni dobili svoje novo ruho, ali i izletišta za aktivan odmor u prirodi. Mislim da sada zaista možemo reći da imamo što ponuditi turistima. Ponosan sam što je u našoj županiji kulturna baština osnova za pokretanje prave turističke priče koju ćemo i dalje nastaviti razvijati brigom ne samo o kulturnoj, već i prirodnoj baštini. Naime, u planu nam je uređenje virovitičkih ribnjaka s rijekom Ođenicom, uređenje akumulacija, izgradnja šetnica i biciklističkih staza – rekao je Kirin. 

viber_slika_2021-09-29_14-11-02-068
Foto: K. Toplak

Samu ideju pohvalio je i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement. 

– Ovo je nešto drugačije na našoj prekrasnoj plemićkoj ruti, nešto čime se divimo i ponosimo, a to je obnova naše kulturne baštine. Na ovoj ruti su virovitički dvorac i ovaj park koji je promijenio vizuru grada, dvorac u Suhopolju, kurija u Kapeli Dvoru, a uskoro će se ovdje naći i obnovljen dvorac u Cabuni. Naime, upravo smo u postupku javne nabave, za mjesec, dva kreću radovi, pa ćemo ovu knjižicu morati nadopuniti s jednom novom lokacijom, s jednim novim biserom koji će biti na prostoru Virovitičko-podravske županije – rekao je Klement.

 viber_slika_2021-09-29_14-11-00-365

Foto: K. Toplak(www.icv.hr, mp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content