U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održano predavanje „Žumberački uskoci i potraga Dušana Preradovića za obiteljskom prošlošću“

Jučer (petak) je u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici održano predavanje „Žumberački uskoci i potraga Dušana Preradovića za obiteljskom prošlošću“ s popratnom izložbom pisama i povijesnih dokumenata.

Predavanje je održao dr. sc. Tomislav Matić, poslijedoktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Tako su posjetitelji na predavanju mogli čuti o životu Dušana Preradovića, sinu Petra Preradovića, te o tome kako je istraživao svoju obiteljsku prošlost i nasljeđe.

– Drago mi je što u Grabrovnici ima toliko interesa za povijest i za Preradoviće. Bio mi je užitak govoriti ovako zainteresiranoj publici. Prošlost Preradovića dovoljno je zanimljiva da se o njoj napišu romani tako da se nadamo da će ovo predavanje potaknuti buduće proučavanje i možda potaknuti interes na široj, nacionalnoj razini – rekao je Tomislav Matić.

Javno predavanje i izložba organizirani su u sklopu projekta Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Obitelj kroz povijest – iskazi i nositelji identiteta središnje i sjeverozapadne Hrvatske od kasnog srednjeg vijeka do modernog doba“.

(www.icv.hr, dr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content