U Našicama svečano obilježena 30. obljetnica Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja u Našicama

Bogatim programom obilježen je 21. rujna – Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica. Okupljeni su se prisjetili događaja od prije 30 godina, dana oslobođenja i pobjede koja je prethodila velikoj hrvatskoj pobjedi, kao i današnjoj slobodnoj Hrvatskoj.

Odana počast poginulima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju “Uskrsla Hrvatska” počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik Vlade RH i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, dopredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa, izaslanik ministra obrane bojnik Josip Granat, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, saborski zastupnici, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Gradskog povjerenstva za branitelje, Hrvatska vojska i policija, predstavnici Socijaldemokratske partije Našice i ostali.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši kako je ovaj dan, najvažniji dan za grad Našice.

polaganje 02
Foto: nasice.com

– Danas je veliki dan za naš grad, trideseta jubilarna obljetnica oslobođenja Našica od tzv. JNA, koju smo počeli obilježavati još u lipnju. Prvo ultramaratonom „Od velikog do malog Vukovara”, nakon toga je uslijedio veliki koncert Thompsona, a nastavljamo u subotu obilježavanjem 27. rujna, odlaska našičkih dragovoljaca u Vukovar, i završit ćemo obilježavanjem osnutka 132. našičke brigade. Ono na što sam danas posebno ponosan je prisustvo mladih na ovom obilježavanju. U programu su danas sudjelovali i vrtićanci, srednjoškolci, ali i osnovnoškolci. Uvijek naglašavam da je naša zadaća prenositi upravo njima istinu o Domovinskom ratu, kako bi je oni nastavili promicati. Mladi moraju znati koja se žrtva podnijela da bi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Za tu slobodu branitelji su dali i ono najvrjednije – svoje živote, pa posebno danas pozdravljam i obitelji poginulih našičkih branitelja Antuna SertićaSlavka Maroda i Branka Glavaša. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba i istaknuo kako danas Našičani upravo zahvaljujući braniteljima žive u slobodi i zajedništvu, a osmijeh na licima mladih to i potvrđuje.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je važnost tadašnje pobjede, ali se osvrnuo i na razaranja Našica.

polaganje 03
Foto: nasice.com

– Pobjeda ostvarena na današnji dan prije 30 godina, početak je veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu. Trenutci su kad se sjećamo i razaranja našeg grada, naših ulica, ali i poginulih branitelja čiju žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti. Nedugo nakon ovih događaja uslijedilo je osnivanje 132. našičke brigade na koju smo svi izuzetno ponosni. Brigade koja je izvojevala mnoge pobjede diljem Slavonije. Sve to dogodilo se pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je imao viziju da možemo stvoriti slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Tisućljetni san hrvatskog naroda postao je stvarnost. Danas ovdje, kada stojimo na novoobnovljenom trgu dr. Franje Tuđmana, kada možemo vidjeti osmijehe djece koja su prisutna, kada smo ponosno položili vijence i zapalili svijeće moramo se prisjetiti žrtve svih onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Hrvatske, jer oni koji su pali traju u nama koji živimo – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović posebne zahvale uputio je svim braniteljima koji su svojom žrtvom osigurali današnju slobodu.

polaganje 04
Foto: nasice.com

– Upućujem jedno veliko hvala svima vama koji ste bili sudionici onog vremena kojeg danas obilježavamo. Posebice svim hrvatskim braniteljima za sve ono što su učinili kako bismo danas uživali u slobodi, a na nama ostaje da gradimo bolje Našice i bolju Hrvatsku. Želim čestitati i svima onima koji su nakon ’91. godine preuzeli dužnosti vođenja lokalne samouprave. Također čestitam i gradskoj upravi Grada Našica na svemu onome što čini da bi život u Našicama i Osječko – baranjskoj županiji bio bolji – rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović.

polaganje 05
Foto: nasice.com

Molitvu okupljenih predvodio je našički župnik fra Petar Cvekan koji je u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služio misu zadušnicu za poginule branitelje Antuna Sertića, Branka Glavaša i Slavka Maroda.

Prigodni program

Program obilježavanja Dana pobjede svojim su nastupom upriličili članovi Gradske glazbe Našice i našičke mažoretkinje “Dora”. Netom prije nastupili su i učenici Osnovne škole kralja Tomislava izvodeći jedne od najljepših tradicionalnih hrvatskih pjesama. Obilježavanje je nastavljeno na glavnom gradskom trgu uz taktove TS Pet tambura.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content