U Osijeku završava Europski tjedan mobilnosti: Na Dan bez automobila, građanima cjelodnevni besplatni gradski prijevoz

U sklopu središnjeg dijela obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i u Osijeku se danas (22. rujan) održava Dan bez automobile, a u zatvorenoj ulici Vjekoslava Hengla predstavljeni su održivi načini mobilnosti kroz projekt E-mobilnost.

Prema riječima zamjenika osječkog gradonačelnika Dragana Vulina projektom E-mobilnost uspostavit će se sustav dijeljenih bicikala sa 175 vozila, 50 električnih i 125 mehaničkih na 25 samoposlužnih lokacija, dok se osam vozila, u sustavu dijeljenih automobila već koristi.

– Ono što slijedi u narednom razdoblju je unaprjeđenje tog sustava, a želimo i poboljšati cjelokupni sustav javnog gradskog prijevoza – rekao je za medije Vulin.

Iz Grada najavljuju kako će građani kupljenom kartom za gradski prijevoz moći birati između vožnje tramvajem, autobusom, mehaničkim ili električnim biciklom, a uskoro i električnim automobilom. Naime, sustav bi se trebao implementirati u sadašnja rješenja SMARTICA, što znači da bi se kupnjom karte od 11 kuna na samoposlužnim stanicama mogao iznajmiti bicikl, potom voziti sat vremena, a nakon toga vratiti na jednu od najbližih stanica.

Viši savjetnik Upravnog odjela za programe Europske unije u Gradskoj upravi Srećko Kukić predstavio je i projekt RegiaMobil.

– U sklopu projekta napravljena je aplikacija putem koje korisnici mogu planirati svoja putovanje na području grada kombinirajući javni prijevoz, sustav dijeljenih vozila i mjerenje udaljenosti koju je potrebno prijeći pješice, dok će se kroz aplikaciju vidjeti i status svih uključenih vozila – najavio je Kukić.

Za današnji Dana bez automobila, osječki GPP je osigurao i besplatan javni prijevoz za sve putnike, tijekom cijelog dana, dok će i najam Bolt romobila u tom razdoblju biti dostupan po promotivnim cijenama.

Dan bez automobila, kao i cijeli Europski tjedan mobilnosti u Osijeku zaključuje se poslijepodnevnim programom, od 16 do 18 sati, kada će u organizaciji GPP-a poznati rally vozač Juraj Šebalj na Trgu Ante Starčevića održati natjecanje u svladavanju poligona u gradskom električnom automobilu – u timu i s povezom na očima. Sve posjetitelje očekuju i razni popratni sadržaji i promotivni materijali.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content