Uspješno održana još jedna “Papuk 91 škola u prirodi”: Mladi naraštaji moraju znati kako se stvarala Hrvatska

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije i u suradnji s srednjom školom ”Stjepan Ivšić”  Orahovica po deseti put proveden je projekt “Papuk 91 škola u prirodi” za učenike trećeg i četvrtog razreda opće gimnazije. Realizacija projekta odvijala se na relaciji Orahovica-Četekovac-Kusonje, Pakrac-Lipik-Planinarski dom Omanovac. Na putu prema Pakracu učenici su posjetili geopark Rupnica kod Voćina, a dolaskom u selo Kusonje dočekao ih je general Miroslav Vacek kod kapele Male Gospe na kućnom broju 55, gdje se dogodio jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu.

– 8 i 9. rujna 1991. 20 pripadnika 105. bjelovarske brigade ostalo je u okruženju nakon uništenja improviziranog oklopnog vozila TOP 1 te se sklanjaju u kuću na broju 55. Nakon 24-satne bitke i obrane, četnici miniraju jedan dio kuće, a sedmoricu preživjelih masakriraju. Domovinski rat počeo je upravo u Pakracu koji je bio u okruženju te se branio i obranio nadljudskim naporima branitelja – govorio je orahovačkim gimnazijalcima general Vacek. 

Pri posjetu muzeju vojne i ratne povijesti na novoj i većoj lokaciji, voditelj Mario Tušek sudionike je upoznao s poviješću grada Pakraca sve do Domovinskog rata. Najzanimljivija bila je prezentacija oružja i opreme koja se koristila u Domovinskom ratu, a potom je uslijedio posjet ergeli u Lipiku gdje su učenici upoznati sa stradavanjem ergele i padom Lipika te činjenicom kako je Lipik prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

U Hrvatskom domu u Pakracu prezentiran je film Broj 55 o navedenim borbama u selu Kusonje. Dolaskom na planinarski dom Omanovac bivši neprijateljski štab, Zvonimir Miler bivši zatočenik logora Bučje a sada član GSS održao je predavanje o stanju u Pakracu za vrijeme Bljeska. Nakon zajedničkog ručka svi sudionici okušali su se u streljaštvu i penjanju na umjetnu stijenu. Pri povratku posjećeno je mjesno groblje u Četekovcu gdje je profesor Dragan Zubak učenicima objasnio događanja stravičnog zločina 4. rujna 1991. u Četekovcu, Balincima i Čojlugu gdje je izmasakriran i ubijen 21 stanovnik navedenih sela.

– Projekt je financiran je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a njegov cilj je edukacija nadolazećih naraštaja i sjećanje na jednu od najznačajniju i prvu oslobodilačku operaciju “Papuk 91” – kaže predsjednik UHBL PTSP VPŽ-a Miroslav Milovuković koji je bio i vodič učenicima uz i člana udruge Gorana Špehara te profesore Dragana Zubaka i Ivanu Maričić.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content