Uvođenje “zelene” tehnologije: U Osijeku i Novom Sadu pratit će se toplinska udobnost i kvaliteta zraka u zgradama

U Osijeku je održana 3. radionica prekograničnog projekta GREENENERGY koju provode gradovi Osijek i Novi Sad, a u sklopu INTERREG – IPA programa.

Dvogodišnji projekt, koji završava u siječnju iduće godine, ima za cilj uvoditi zelene tehnologije u izgradnju, obnovu i opremanje zgrada, te razvoj i promociju energetske učinkovitosti u urbanim sredinama.

U prekograničnim gradovima Hrvatske i Srbije, projekt je započeo u srpnju 2019. godine, a u sklopu tog projekta, obnovljena je zgrada na osječkom srednjoškolskom igralištu. Provedena je cjelovita građevinska obnova, postavljena je fotonaponska solarna elektrana snage 93 kilovata, te je izveden ravni zeleni krov. Obnovu je Europska unija sufinancirala s 85 posto sredstava, a ostatak partneri u projektu.

-Predviđeno je da se tijekom projekta prati utjecaj na mikroklimu kod izvođenja zelenih krovova na zgradama u Osijeku i Novom Sadu na način da su u zgradi postavljene meteo stanice, te drugi uređaji unutar zgrade koji će pratiti toplinsku udobnost i kvalitetu zraka, rekao je voditelj projekta Hrvoje Krstić s Građevinsko – arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

Ovaj projekt značajan je za Osijek, jer je po prvi puta napravljeno nešto što poštuje nove EU smjernice oko zelenih tehnologija i zelene tranzicije, rekao je pročelnik Upravnog odjela za projekte Europske unije grada Osijeka Srećko Kukić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content